Rusya’da yüksek eğitimli yabancı uzmanlara sınırsız oturma izni verileceği belirtildi. Bu uygulama ile, ülkeye uzman kazandırmanın amaçlandığı belirtildi.
Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanlığı, yüksek eğitimli yabancı uzmanları Rusya Federasyonu’na getirmek için bir yasa tasarısı hazırladı.
Tasarının amacı
Bakanlığa göre yasa tasarısının amacı, Rusya ekonomisi için en çok talep edilen, yüksek eğitimli ve değerli uzmanları ülkeye getirmek ve ülkemizde kalmaları, uzun süre çalışmaları için uygun koşullar oluşturmak olduğu açıklandı.
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada “Orta vadede aktif çalışma çağındaki nüfus azalırken, Rusya Federasyonu diğer ülkeler için yüksek eğitimli profesyonel ‘bağışçısı’ olmaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.
Yasa tasarısı, uzmanlara ve aile fertlerine, çalışma veya sivil iş sözleşmesinin geçerlilik süresine bakılmaksızın sınırsız oturma izni sağlayacak.
Uzun süreli ikamete çalışma izni gerekmeyecek
Sınırsız oturma izni, en az üç yıllık oturma iznine sahip olan ve bu süre içinde Rusya’da çalışanlara verilecek. Böyle bir ikamet izni almanın, çalışma izni ihtiyacını ortadan kaldıracağı açıklandı.
Eğitimli çalışanın minimum aylık maaşı 167 bin rubleden 250 bin rubleye çıkarılacak. Bu kişiler için minimum maaştaki artış, yabancıları çeken işverenler üzerindeki vergi yükünü biraz arttıracağı belirtildi.
2020’de 62,7 bin oturma izni verildi
Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 2020 yılında 62 bin 700 kişiye çalışma izni verildi. Bunların arasında 20 bin 500 kişinin yüksek eğitimli uzman olduğu ifade edildi.
Yüksek maaş sorun olmayacak
Rusya Federal Vergi Servisi’ne göre 2018 yılında bu tür uzmanların ortalama geliri 600 bin rubleyi aşmıştı. Buna dayanarak, minimum maaşı yükseltmenin önemli bir sorun olmadığı açıklandı.
Rusya’daki Avrupa İşletmeler Birliği Göç Komitesi Başkanı Lyudmila Şiryayeva bu konu hakkında yaptığı açıklamada “Uzmanların sınırsız oturma izni almaları için bir fırsatın ortaya çıkması, böyle bir belgenin çıkarılmasına birleşik bir yaklaşım oluşturuyor. Aynı zamanda maaş eşiğinin yükseltilmesi, çalışanların maaşlarını yeni bir düzeye çıkaramayacak şirketler için ek bir mali yük oluşturabilir. Bu şirketler yabancıları maalesef standart bir çalışma izni ile işe almak zorunda kalacak” dedi.