Rusya Merkez Bankası’na bağlı para aklamayla mücadele platformuna ilişkin yasa tasarının yeni versiyonu, bankacılık sektörünün düzenlediği Ulusal Finans Piyasası Konseyi’nde (NSFM) eleştirilere yol açtı.
Yeni yasa tasarısı hakkında konseyde tartışılan eleştirilerin yer aldığı mektup, Merkez Bankası ile birlikte Devlet Duma’sına, Federasyon Konseyi’ne, Maliye Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na ve Federal Finans İzleme Servisi’ne (FEDSFM) gönderildi.
Konsey başkan yardımcısı Aleksandr Naumov, yeni yasa tasarısındaki ikinci düzenlemelerin yüzeysel olduğunu, genel olarak gereksinimlerin aynı kaldığı konusunda uyardı. Naumov, bu yasa tasarısıyla, bankaların cezaevi sisteminin bir parçası olacağını düşündüklerini iletti.
Bankaların, mahkeme kararına gerek duyulmadan müşteri hesaplarını bloke etmesi veya hesaplardaki paranın devlet tarafından alıkonmasına izin vermesi öngörülen yeni yasa tasarısını eleştiren Naumov, bu yaklaşımın insanların anayasal haklarını ihlal edeceği gibi şirketlerin de mülkiyetlerinin özgürce elden çıkarma hakkını elinden aldığını vurguladı.
Rusya’nın en büyük on bankasından birisinin uzmanı, yeni tasarının şüpheli işlem olarak nitelendirilen listeyi kabartacağı konusunda hemfikir. Bankaların müşterilerine işlemlerinde daha fazla engel olacağını ifade den uzmanlar, bununla birlikte müşterilerinin suç faaliyetlerini takip etmeye ve değerlendirmeye yetkilerinin bulunmadığını vurguladı.
Konsey tarafından hazırlanan eleştiri mektubunda, Merkez Bankasının müşterileri belirli risk gruplarına ayırarak sınıflandırmayı planladığı, ardından bankaların yasalara uyumuna da bakarak kendi değerlendirmesini yapacağı belirtiliyor. Banka temsilcileri, bu durumun çelişki yaratacağını, bankaların değerlendirme ve puanlama sistemlerinin Merkez Bankası tarafından önemsizleştireceğinin altını çizdi. Bunu yaparken aynı zamanda Merkez Bankası’nın da herhangi bir sorumluluk taşımayacağını belirten temsilciler, tüm anlaşmazlık ve mahkeme davalarıyla bankaların ilgilenmek zorunda kalacağını söyledi.
Yeni yasa, kara para aklamayla mücadelede uluslararası mevzuata aykırı
Merkez Bankası ise yeni yasa tasarısının anayasaya uygun olduğunu ve bankalarla Merkez Bankası arasında çıkar çatışması yaratmayacağını savunuyıor.
Devlet Duması Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, ikinci kez düzenlenen yeni yasa tasarısının bankalar için daha makul olduğunu ve düzenlemeyle tüm eksikliklerin giderildiğini söyledi.
Aksakov, parlamentonun alt komisyonunun tasarıyı alır almaz derhal değerlendireceğini belirtti. Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkilileri yeni yasa tasarısını incelediklerini doğruladı.
Daha önce NSFM, bankacılık sektörünün Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından denetlenecek yerli yazılıma geçişi içeren yeni yasa tasarısına karşı çıkmıştı.