HeadHunter iş arama servisinin anketine göre, işsiz Rusların neredeyse dörtte biri (yüzde 23), mali zorluklar yaşamamak için bir haftadan daha kısa bir süre içinde yeni bir iş aramak zorunda kalacaklarını belirtti.
Katılımcıların yüzde 20’si işten çıktıktan sonra paralarının 2 hafta yeteceğini belirtirken, katılımcıların yüzde 15’i birikimlerinin bir buçuk ay yeterli olacağını söyledi. Anket katılımcılarının yüzde 11’i üç ay içinde yeni bir iş bulmaları gerektiğini söylerken, yüzde 4’ü işten çıktıktan sonra paralarının altı ay içinde biteceğini dile getirdi. Ankete katılanların sadece yüzde 3’ü işsizlik nedeniyle maddi zorluk yaşamayacağını söyledi.
Ankete katılanların çoğu iş ararken finansal zorluklarla karşılaştı. Bunların yüzde 39’u ciddi sorunlardı, yüzde 44’ü çözülebilir sorunlar olduğunu, yüzde 10’u ise hissedilmeyen sorunlar olduğunu belirtti.
Mali sıkıntı yaşamayan Rusların yarısından fazlası (yüzde 56) birikimlerinin olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 36’sına mali sıkıntıdan kaçınmaya aile üyeleri yardım ederken, yanıt verenlerin yüzde 22’si eski işverenlerinin kendilerine makul bir tazminat ödediğini, yüzde 13’ü ise geçici olarak serbest meslek sahibi olarak çalıştıklarını belirtti. Rusların yüzde 23’ü son işlerini bıraktıktan sonra ebeveynlerinden borç para olmak zorunda kaldı, yüzde 16’sı akraba veya arkadaşlarından borç para aldı ve yüzde 11’i bankadan kredi aldı. Ankete katılanların yüzde 59’u ise kimseden borç almadığını ifade etti.
Çalışanların yüzde 76’sının ise en az bir kez maaş ödemesinde gecikmeler yaşarken, yüzde 24’ünün maaşında hiç gecikme yaşanmadı.
Öte yandan yapılan bir araştırmaya göre Avrupa’da 2020 sonunda en düşük işsizlik oranı Çek Cumhuriyeti’nde gözlemlenirken, en yüksek oran İspanya ve Yunanistan’da gözlemlendi. Rusya ise listenin 18.sırasında yer aldı.