Finans kuruluşu GLS INVEST yönetici ortağı Eduard Bugrov, bireylerin değişen döviz kuru ile bağlantılı olarak tasarruflarının yapısını gözden geçirebileceğini söyledi. Birikimlerin yüzde 30’unu dolara, yüzde 30’unu da euroya yatırıp, kalan yüzde 40’ını da rublede bırakmanın yararlı olabileceğini belirten Bugrov, böyle bir mali dağılımın kur dalgalanmaları ile ilişkili riskleri en aza indireceğini kaydetti.
Bütün birikimlerin tek bir para biriminde tutulmaması kuralının yatırımcının altın kuralı olduğunu hatırlatan Bugrov, petrol fiyatlarındaki artışın rubleyi güçlendirdiğini, ayrıca doların değer kaybetme eğilimi olduğunu ifade etti. Uzmana göre dolar kurunun yakın zamanda 71 ruble seviyesine düşme ihtimali var.
Bütçede uygulanan kural nedeniyle, rublenin değerinin petrol fiyatlarına daha az bağımlı olduğunun ve petrol fiyatları yükselmeye devam etse bile, bunun güç dengelerini kökten değiştirmeyeceğinin altını çizen Bugrov, Rus ekonomisindeki olumlu dinamiklerin bile ulusal para biriminin güçlenmesi üzerinde çok az etkisi olduğunu söyledi. “Rusya’nın geleneksel olarak düşük bir ulusal borcu var.” diyen Bugrov, ülkenin pandemiden önce bütçe fazlası verdiğini de hatırlattı.