Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalanan kararname ile piyasalarda şeker fiyatlarına uygulanan fiyat sınırlandırması uygulamasının 1 Ekim’e kadar uzatılmasının ardından market zincirleri, şeker satın alamadıklarını bildirdi.
Rus İzvestiya gazetesinin haberine göre, Hükümetin şeker fiyatlarını sabitlerken üretici maliyetlerini telafi etmek amacıyla 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya koyduğu sübvansiyon yardımlarından yararlanmak için, şeker fabrikaları market zincirlerine toz ve kesme şeker ürünlerini satmamaya karar verdi.
Gazeteye açıklama yapan bir diğer kaynak, devlet tarafından mali yardımın başlayacağı 1 Nisan’a kadar şeker üreticilerinin kimseye şeker satmadığını, perakende zincirlerinin talep ettiği gelecek sipariş hacimlerini bile onaylamayı reddettiklerini bildirdi. Alınan bilgilere göre marketlerin de şeker stokları giderek azalmaya başladı.
Geçtiğimiz yılın aralık ayında artan gıda fiyatlarına karşı hükümet, fiyatları nisan ayına kadar sabitlemek için üreticiler ve perakende zincirleri ile anlaşmalar yapmıştı. Yapılan anlaşmalarla şekerde kilogram başına toptan satış fiyatını en fazla 36 ruble, perakende satış fiyatını ise 46 ruble olarak sabitlemişti. Ayçiçek yağında ise toptan fiyatlar 95 ruble perakende fiyatlarda ise 110 ruble olarak sabitlenmişti. Bununla birlikte, beyaz şeker üreticilerinin toptan satışlarında, şeker üretimini artırması şartıyla 6 ay boyunca federal bütçeden kilogram başına beş ruble sübvansiyon sağlanması kararı alınmıştı.
Şeker üreticilerinin anlaşma çerçevesinde çalıştıklarını iddia eden ülkenin en büyük şeker üreticilerinden olan Rusagro Genel Müdürü Maksim Basov, yaptığı açıklamasında, perakende zincirlerinin gerekenden fazla şeker talep ettiğini ifade etmişti.