Rusya Maliye Bakanlığı, hükümet tarafından 2023 yılı sonuna kadar inşasına karar verdiği 25 atık yakma tesisine karşı olduğunu açıkladı.
Rusya’da şu anda kurulan 5 adet atık yakma ve enerji üretim tesisinin tam olarak faaliyete geçmesini beklemenin gerektiğini işaret eden Bakanlık yetkilileri, mevcut durumda gerekçesi olmayan inşaat projelerine 1,3 trilyon ruble harcamak için bir neden olmadığını vurguladı.
RBK’nı haberine göre, Maliye Bakan yardımcısı Irina Okladnikova tarafından Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramchenko’ya gönderilen mektupta, gelir getirisi olasılığı gelecekte yüzde 3,9 olarak tahmin edilen 25 adet atık yakma tesisi inşaatı projesinin şimdiden devlet bütçesine zarar vereceğine işaret edildi.
Rusya devlet şirketi olan Rostech tarafından inşa edilecek projeler için istenen bütçelerin mevcut çalışan atık yakma tesislerinin kapasitelerinin artırımı için kullanılmasını teklif ediyor.
Atık yakma tesislerinin inşaatını şu an Rostech iştiraki olan RT-Invest firması yapıyor. Yaklaşık 30 atık yakma tesisi inşasıyla ülkenin atık probleminin çözüleceğini iddia eden RT-Invest yetkilileri, bununla birlikte proje süresince şirkete 32 yıllık vergi indirimi teklifi etmişti.
İki ay önce, Rusya Başbakan yardımcısı Abramchenko, şirketin teklifini hakkında yaptığı açıklamada, nüfusun vergi yükünü artıracak bu teklifin kabul edilemez olduğunu dile getirmişti.
Aynı zamanda, RT-Invest genel müdürü Andrey Shipelov, mart ayı sonunda atık yakma tesisleri projelerinin devlet desteği olmadan işe yaramayacağını açıklamıştı.
Rostech
Russ Technology ‘nin kısaltılmış okunuşu olan Rostech, 2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in inisiyatifiyle ülkede yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesini, üretimini ve ihracatını teşvik etmek için oluşturulmuş bir devlet şirketidir. Şirketin yönetimi 700’den fazla kuruluşu içermektedir. Bunlar arasında 15 holding, 70 şirket ve 10 altyapı iştiraki bulunmaktadır. Rostech’in portföyünde KamAZ, AvtoVAZ, Russian Helicopters, Kalashnikov silah sanayi, Uralvagonzavod demiryolu ve vagon fabrikaları gibi birçok yerli şirket bulunuyor.