Rusya’da faaliyet gösteren en büyük sigorta şirketlerinden olan Rosgosstrakh tarafından yapılan araştırmaların sonuçları, Rusların daha az para biriktirmeye başladığını gösterdi.
Şirket tarafından şubat ayında yapılan anketlerde Rusların yüzde 40’ının para biriktirdiği kaydedilirken, yapılan yeni araştırmaya göre mayıs ayında para biriktirenlerin oranları yüzde 25’e düştü.
Elde ettikleri gelirlerden ortalama 50 bin ile 100 bin rublesini tasarrufa ayırdığının kaydedildiği Rosgosstrakh araştırmalarına göre, Rusların yüzde 15’i mayıs ayı itibariyle 500 bin rubleden fazla para biriktirdi.
Şirket araştırmasına katılanların birçoğunun para biriktirirken bir amacı olmadığı gözlemlenirken, katılımcıların büyük bir bölümünün tasarruflarını kara gün ihtimaline karşı gerçekleştirdiği ifade edildi.
Acil durum veya kara gün ihtimaline karşı para biriktirenlerinin oranı yüzde 41 olurken, 60 yaş üstü Rus nüfusunda bu oranların yüzde 50’ye ulaştığı açıklandı.
Rosgosstrakh anketine katılanların yüzde 39’u gayrimenkul, araba, eğitim ve seyahat amacıyla para biriktirdiğini belirtirken, katılımcıların yüzde 10’u ise emeklilik birikimi amacıyla gelirlerinin bir kısmını tasarrufa ayırdığını itiraf etti.
Rus vatandaşlarının tasarrufa yönelmesi hakkında Rusya Merkez Bankası tarafından daha önce yapılan araştırmalar, Rusların acil bir durum, iş kaybı ve hastalık korkusundan dolayı para biriktirdiğini göstermişti.
Merkez Bankası uzmanları, özellikle işini kaybedebileceklerin yaşam kalitesini kaybetmeden birkaç ay boyunca yaşamasına olanak tanıyacak birikimlere yönelmesini belirtmiş, birikimlerin daha güvenli olan devlet tahvilleri veya banka mevduatlarında tutulmasını önermişti.