Ekonomik Politikalardan Sorumlu Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Yefimov, başkent belediyesinin işletmeler için sunduğu toplam iş destek önlemleri hacminin yaklaşık 100 milyar ruble olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Başkentte faaliyet gösteren işletmelerin kullanabileceği tüm destek programları için son başvuru tarihlerinin yıl sonuna kadar uzatıldığını hatırlatan Yefimov, önceden destekler için belirlenen bütçenin henüz tüketilmediğini söyledi.
“Salgın sırasında belediye olarak başkent işletmeleri için beş kriz tedbir paketi oluşturmuştuk. Bu çerçevede salgından etkilenen sektörlerden toplamda 700 binden fazla kişinin istihdam edildiği 60 bin 100 işletme, çeşitli destek önlemlerinden yararlandı. Toplam destek hacimlerimiz yaklaşık 100 milyar ruble olarak gerçekleşti ”diyen Yefimov, halka açık yeme- içme hizmetleri de dahil olmak üzere işletmelerin cirosunun arttığını da belirterek, 2020’nin ilk yarısında sektördeki gelirin yaklaşık 113 milyar ruble olduğunu, bu yılın Ocak-Haziran döneminde ise 200 milyar rublenin üstünde ciro elde ettiklerini sözlerine ekledi.
Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeme-içme sektöründe gelirleri 2 milyar rubleyi geçmeyen kafe ve restoranları katma değer vergisinden (KDV) muaf tutmayı önermişti.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu‘nun (SPIEF) Genel Kurul toplantısında yeme-içme sektörünün pandemi ile mücadelede devlet tarafından desteklenmesinin gerektiğini belirten Putin, sektörde faaliyet gösteren işletmeler için KDV muafiyeti uygulamasının pilot program olarak başlatılmasını istedi.
Vladimir Putin, işletmelerin yüzde 5’lik indirimli sigorta primi ödeme hakkını elinde tutacağını vurgularken, bin 500 kişiye kadar çalışanı olan işletmelerin bu ayrıcalıktan yararlanabileceklerini ifade ederek, “Projeye başlayalım. Şirketlerin gelişimini teşvik etmeye ne gibi etkileri olacağını görelim. Bu projeyle aynı zamanda gölge ekonominin payının ne kadar düşeceğini de belirlemiş olacağız. diye konuştu.
Rusya’nın kamu bankası Sberbank, mayıs ayı sonunda yaptığı araştırmalarda pandemiden dolayı zor günler geçiren restoran ve kafelerde yapılan harcamaların mayıs ayı itibariyle yükseldiğini açıklamıştı.
Banka, mayıs başlangıcından bu yana Rusların yeme-içme sektöründe yaptığı tüketim harcamalarının yüzde 6,3’e yükselerek pandemi krizi öncesi son bir hafta olarak bilinen 1 Şubat 2020 ile 15 Mart 2020 seviyelerine ulaştığını bildirerek sektördeki toplam tüketici harcamalarının da yıllık bazda yüzde 19,4 oranlarına ulaştığını ifade etti.
17 Mayıs ve 23 Mayıs tarihlerinde, ilk kez hizmet sektöründeki tüketici aktivitesinin pandemi arifesine geri döndüğünü duyuran Sberbank, harcama hacminin hafta bazında yüzde 2,2 arttığına işaret ederek harcamaların mayıs ayı itibariyle her hafta giderek büyüdüğünün de altını çizdi.