Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, Merkez Bankası’nın dijital rublenin piyasaya sürülmesi için herhangi bir engel görmediğini ve daha önce planlandığı gibi Ocak 2022’de test etmeye başlayacağını açıkladı.
Milli dijital ruble için tüm altyapı çalışmalarının neredeyse hazır olduğuna vurgu yapan Skorobogatova konu hakkında yaptığı açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, bu bahar yayınladığımız konseptimizde planlandığı gibi Ocak 2022’den itibaren dijital ruble platformunun prototipini test etmeye başlayacak. Şu anda, platform aktif olarak geliştirilmekte. Şimdilik dijital rublenin piyasaya sürülmesinde herhangi bir engel görmüyoruz” diye konuştu.
Merkez Bankası’ndan alınan bilgiye göre, dijital ruble testleri birkaç aşamada gerçekleşecek. Farklı banka işlemleri ve farklı operasyon türleri üzerinde yapılacak deneyleri içeren pilot uygulamanın sonuçlarına göre mevzuatta gerekli değişiklikler yapacak olan Merkez Bankası, dijital rublenin tanıtımı için bir yol haritası geliştirilecek.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada aynı zamanda dijital ruble platformunun nitelikleri ve işlevleri bakımından benzersiz yeni bir ödeme altyapısı olacağı vurgulanırken, bu platformun hazırlanmasının Rusya Merkez Bankası’nın en önemli projelerinden birisi olduğunun da altı çizildi.
Haziran ayında Rusya Merkez Bankası, çalışmalarını tamamladığı dijital ruble sistemini test etmek için Rusya’da 12 bankadan oluşan bir pilot grup oluşturduğunu duyurmuştu.
Merkez Bankasının dijital rubleyi test edeceği pilot proje için seçtiği VTB Bank ve Sberbank gibi bankaların yanı sıra Ak Bars Bank, Alfa-Bank, Dom.RF Bank, Gazprombank ve Tinkoff-Bank bulunurken, Promsvyazbank, Rosbank, SKB-Bank, Soyuz Bank ve TKB Bank’ın da projede yer alacağı açıklandı.
Merkez Bankası, ilk olarak dijital ruble fikrini 2020 yılının ekim ayı ortasında ortaya atmıştı. Özel elektronik cüzdanda saklanan benzersiz bir dijital kod biçiminde olacağı ve normal ruble ile birlikte tam teşekküllü bir ödeme aracı olacağı varsayılıyor.
Daha önce Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, banka olarak dijital ruble formatında C2C (bireyler arası) para transferleri için komisyon alınmamasını kararlaştırdıklarını ifade etmiş, yalnızca mal ve hizmet satın alımlarında özellikle C2B (bireyden tüzel kişilere) ödemelerinde komisyon alacaklarını belirtmişti.