Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkede bu yılın Ocak-Ağustos döneminde şeker üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,9 oranlarında azaldığını bildirdi.
Ağustos ayında 246 bin ton beyaz şeker üretildiği belirtilen Rosstat raporunda, bu hacimlerin Temmuz 2021’den 7,2 kat daha fazla olduğu, ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 daha az olduğu vurgulanırken, bu yılın sekiz ayında Rusya’da şeker üretiminin 1 milyon tona ulaştığı, bu rakamların 2020 Ocak-Ağustos dönemine kıyasla yüzde 21,9 daha az olduğunun altı çizildi.
Ayrıca bu dönemde 160 bin ton çikolata ve şekerleme ürünleri üreten Rusya’nın 218 bin ton rafine edilmemiş ayçiçek yağı ve 192 bin ton rafine ayçiçek yağı ürettiği de iletildi.
Salgının başından beri sosyal yönden önem arz eden şekerde tavan fiyat uygulaması yürüten Rus hükümeti, devlet müdahaleleri için tarım ürünleri listesini genişleterek listeye şekeri de eklediğini açıkladı.
Hükümet Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Rusya Başbakanı Mihail Mishustin tarafından imzalanan kararname ile birlikte hükümetin ülkede üretilen şekerin devlet müdahalesi gerektiren tarım ürünleri listesine eklendiği belirtilirken, müdahalelerin iç pazardaki fiyatları düzenlemek ve tarım üreticilerini desteklemek için bir araç olarak kullanılacağı vurgulandı.
“Devlet, Rusya iç pazarında şeker fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde şeker üreticilerinden ürün alarak stoklamayı, daha sonra şeker fiyatlarında gözle görülür bir artış kaydedilmesi durumunda stoktaki ürünleri iç piyasalara satmayı planlamaktadır” ifadelerine yer verilen belgede, bu şekilde hem şeker üreticilerinin destekleneceği hem de iç pazardaki şeker fiyatlarının dengede tutulacağının altı çizildi.
Şeker ürünleri için devlet müdahalesi uygulaması ve stoklama faaliyetleri oluşumunun 2022’de başlanması hedeflenirken, devlet müdahaleleri için tarım ürünleri listesinde daha önce tatlandırıcı dolgu maddeleri içermeyen çeşitli süt, tereyağı ve peynir türlerinin de bulunduğu ifade edildi.
Yakın zamanda Rus hükümeti, şekerde tavan fiyat anlaşmasının sona ereceği mayıs ayına kadar şeker fiyatlarını istikrara kavuşturmak için bir müdahale fonu kurulacağını açıklamış, ayrıca tahıl müdahalelerinin yeniden başlatılması ve iki yıl içinde stokların mevcut 200 binden 3 milyon tona çıkarılmasının planlandığını duyurmuştu.