Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, ülkede fiyatları son bir haftada yüzde 10,1 oranlarında artan domateste eylül ayı fiyat artışının neredeyse yüzde 25’e dayandığını açıkladı.
21 Eylül- 27 Eylül dönemi gıda enflasyonu raporunu kamuoyuyla paylaşan Rosstat, ülkenin 36 bölgesinde domateste haftalık fiyat artışlarının yüzde 10,1 ile yüzde 28,3 bandında olduğunu kaydederken, bir hafta önce ise domates fiyatlarının yüzde 7,9 yükseldiğini, bu üründe eylül ayının başından bu yana yüzde 24,8 oranında fiyat zammı meydana geldiğini açıkladı.
Domates ile birlikte geçtiğimiz hafta yüzde 7, son bir haftada ise yüzde 4,2 artan salatalık fiyatlarının Rusya’da gıda enflasyonunu yükselten ürünlerin başını çektiği ifade edilen Rosstat raporunda, son haftalarda artış gösteren havuç fiyatlarında ise yüzde 1,2 ile 3,1 oranlarında düşüş gözlemlendiği belirtildi.
Rosstat’a göre, yılın başından bu yana havuç fiyatları yüzde 34,1, lahana fiyatları yüzde 86,9, patates yüzde 30,3 zamlanırken, soğanda ise yıllık fiyat artışı yüzde 21,8 olarak açıklandı.
Rusya Tarım Bakanlığı, hafta boyunca üreticiler tarafından domates fiyatlarına yüzde 6,3, salatalıkta ise yüzde 5,7 zam yapıldığını belirttiği açıklamasında, “Bu artış, geleneksel mevsimsel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Havaların soğumasıyla açık tarla sebzeleri üretiminde dönemin sonuna gelinmiş, sera yetiştiriciliğine geçilmiştir” ifadelerine yer verdi.
Rusya Ulusal Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mihail Glushkov, geleneksel olarak eylül ayının başında pazarda açık tarla sebzelerinin artık tükendiğini vurgulayarak, daha maliyetli üretim süreçlerine sahip sera domateslerinin pazara girmeye başladığını sözlerine ekledi.
“Eylül ayın özellikle geçen seneye göre oldukça soğuktu. Birçok orta ve kuzeybatı Rusya’da hava sıcaklığı iklim normlarının altındaydı. Sonuç olarak seralarda ısıtmanın erken açılması gerekti ve ürünlerin fiyatları daha hızlı yükselmeye başladı” diyen Glushkov, kışlık seralarda sekiz ayda domates üretim hacminin geçtiğimiz yılın eylül ayına göre yüzde 18 yükseldiğin, salatalık üretim hacimlerindeki artışın da yüzde 2 olarak meydana geldiğini bildirdi.
Kışa doğru sebze fiyatlarında artışın beklenmediğine işaret eden uzman, sera yetiştiriciliğindeki üretim hacimlerinin artmasıyla fiyatların da istikrarlı bir hal alacağının altını çizdi.
Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatı kısıtlaması kararı
Eylül ayı başında Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetimi Servisi’nin (Rosselkhoznadzor), Aralık 2020’de Antalya ve İzmir’den domates ile biber sevkiyatına getirilen yasağı yarından itibaren geçerli olmak üzere tamamen kaldırdığını açıklamıştı.
Rosselhoznadzor yetkilileri, kararın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye ülkeler tarafından karantina kapsamında kabul edilen nesnelerle enfekte olan domates ve biberlerin Türkiye’den Rusya’ya tedarikini önlemek için yapılan çalışmalar hakkında Türk tarafının sunduğu belgelerin incelenmesi sonucunda alındığını vurgulamıştı.
Rus yetkililer, Aralık 2020’de Antalya ve İzmir’den domates ve biber tedarikine kısıtlamalar getirmişti. Kararın gerekçesi olarak bu bölgelerden getirilen ürünlerde domates kahverengi meyve buruşukluk virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve pepino mozaik virüsü görülmesi gösterilmişti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarfaından yapılan açıklamada, Rosselkhoznadzor ‘un Antalya ve İzmir’den domates ve biber ithalatına yönelik kısıtlamaları kaldırmasıyla büyük sevinç yaşayan Türk yaş sebze ihracatçılarının önündeki tek engelin kota sınırlaması olduğu ifade edilmişti.
ATSO Başkanı Davut Çetin, Rusya’nın Antalya ile İzmir’den domates ve biber ithalatına getirdiği kısıtlamayı kaldırmasına ilişkin, “Kotayı da sıfırlarlarsa sektör çok daha rahat nefes alır.” dedi.
Çetin, yaptığı açıklamada, Rusya’nın yaklaşık 10 ay önce Antalya, İzmir’den domates ve biber ithalatına getirdiği kısıtlamanın kaldırıldığını duyurmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Bu iki üründe ihracatın tekrar açılmasının gayet iyi olduğuna işaret eden Çetin, yaş sebze, meyve üretimiyle öne çıkan Antalya’daki üretimin ihracata dönmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Çetin, sektörde gelecek aylarda ihracatın başlayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Rusya’nın bu kararı, Antalya‘da hem üretici hem ihracatçı açısından da çok iyi oldu. Dikkat etmemiz gereken bir tek şey var. İhracatını yoğun yaptığımız yaş sebze meyveyi, planlayıp ekmemiz lazım. Eğer planlamadan ekersek, bu sefer iç piyasada yaş sebze, meyve fiyatları ocak, şubatta çok yüksek oluyor. İç piyasayla ihracatı dengeleyebilmek önemli. Bir de kotayı kaldırabilirsek. Rusya ile kota sorunumuz devam ediyor. Kotayı da sıfırlarlarsa sektör çok daha rahat nefes alır. Kotanın hiç olmaması lazım. Sonuçta arz talep dengesi. Rusya Türkiye‘den almak istiyorsa alacak. 250 bin ton alır, 300 bin ton alır, bilmiyoruz o rakamları, serbest piyasa ekonomisi. Kotaların da kalkması gerekiyor.”
Rusya’nın ocak-temmuz döneminde Türkiye’den en fazla yaş sebze, meyve alan ülke olmasına dikkati çeken Çetin, “Rusya kendi üretimini de artırdı ama kendine yetmiyor. Başka ülkelere de gittiler. Hiçbir ülkeden bizdeki kadar kaliteli ürün alamadılar. Onun için Türkiye’den almak istiyorlar. Bu kotalarla da bunu engellemememiz gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.