Rusya Maliye Bakanlığı, ülkedeki yerli yazılıma geçen küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) Rus yazılım ürünleri satın alma maliyetlerinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.
Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı, KOBİ’leri desteklemek için başlattığı yeni mekanizma için 7 milyar ruble ayırırken, işletmeler için yerli yazılım satın alım sübvansiyonları 2024 yılı sonuna kadar sürecek.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, küçük işletmelerin kullandıkları yazılımları yerlileştirme faaliyetlerinde yaptıkları harcamaların yüzde 50’sinin karşılanacağı, işletmeler tarafından talep edilen belirli yazılım ürünlerinin KOBİ’ler için yarı fiyatına olacağı vurgulanırken, bu sübvansiyon uygulamasının Rusya Federal Vergi Dairesi (FNS) ile ortaklaşa yürütüleceği bildirildi.
Bu önlemin Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı tarafından hazırlanan “yerli yazılıma geçiş” projesi kapsamında binlerce KOBİ’nin yüksek kaliteli Rus yazılımlarını yasal olarak kullanmasını sağlayacağı vurgulanırken, toplamda, şirketlere 400 binden fazla yazılım lisansının daha düşük bir maliyetle sunabileceği eklendi.
Maliye Bakanlığı, temmuz ayında yaptığı açıklamada Rusya Rusya’daki tüm bankaların iki ila üç yıl içinde yerli yazılıma geçmek zorunda olduğunu açıklamıştı.
Kararname taslağının hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na sunulduğu belirtilen Maliye Bakanlığı açıklamasında, yerli yazılım uygulamasının finansal işlemleri ve banka faaliyetleri güvenliğini artıracağı ve diğer ülkelerden gelen siber saldırıları önleyeceği vurgulandı.
Yerli teknolojilere geçişle ilgili taslak kararnameye göre, bankalar da dahil olmak üzere kritik bilgi verilerine sahip tüm kuruluşların Rus yerli yazılım ve ekipmanlarını kullanması gerekecek. Öte yandan şuan kullanılan yazılımların Rus yerli alternatiflerinin olmaması durumunda yabancı teknolojilerle çalışmaya izin verilebilecek.
2020 yılının kasım ayında Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı, stratejik önem taşıyan tüm kamu kuruluşu ve kurumların, 2024’ten itibaren ağırlıklı olarak yerli yazılıma geçişi, 2025’ten itibaren de tamamen yerli teknoloji altyapısına geçişine ilişkin yeni yasa tasarısını tartışmak amacıyla kamuoyuyla paylaşmıştı.
Yerli program kullanması öngörülen stratejik kurumlar arasında Devlet telekomünikasyon ve bilgi sistemleri, savunma, yakıt, gaz ve nükleer sanayi, enerji, ulaşım, kredi ve finans sektörü bulunuyor.