Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Merkez Bankası’nın son zamanlarda üzerinde ısrar ettiği teminatsız tüketici kredilerini kısıtlama yetkisi teklifinin hükümet ve Devlet Duması tarafından kabul edilmesi talimatı verdi.
Kremlin resmi internet sayfasında kamuoyuyla paylaşılan belgede “Rusya hükümetinin ve Devlet Duması’nın Rusya Merkez Bankasına kredi kuruluşları tarafından sağlanan teminatsız kredilerin miktarına doğrudan nicel kısıtlamalar koyma yetkisi veren federal yasanın kabul edilmesini sağlaması talimatı verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Putin, imzaladığı talimatta yeni yasa tasarısının 1 Aralık 2021’e kadar kabul edilmesi gerektiğini vurgularken, Başbakan Mihail Mishustin, Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin ve yasa tasarısını hazırlayan Merkez Bankası’nın Başkanı Elvira Nabiullina’yı talimatın uygulanmasında sorumlu olarak atadı.
Rusya’da parlamentonun alt kanadı olan Devlet Duması, Merkez Bankası’na ülkedeki finans kurumlarının kredi vermesini kısıtlama yetkisi veren yasa tasarısını değerlendiriyor.
Rusya Merkez Bankası’nın uzun zamandır kabül edilmesi için ısrar ettiği yasanın ekim ayında başlayacak meclis oturumunda masaya yatırılacağını vurgulayan Devlet Duması Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, bankalar tarafından nüfusa kredi verilmesini sınırlayabilecek veya geçici olarak yasaklayabilecek yasanın gelecek yıl itibariyle yürürlüğe girmesi için çalıştıklarını bildirdi.
“Bankalar tarafından vatandaşlara verilen kredilerdeki kısıtlamalar, sadece teminatsız tüketici kredileri, konut kredileri ve taşıt kredileri için geçerli olacak. Merkez Bankası’nın riskli kredilere belirli bir limit getirmesi muhtemel” diye konuşan milletvekili, bu tedbirin finansal risk teşkil eden borçlular için uygulanacağını, vatandaşların daha fazla borç yüküne girmemesi için gerekli olduğunun altını çizdi.
Öte yandan yasa tasarısını yorumlayan Rusya Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Aleksey Voylukov, böyle bir önlemin “gölge” kredi piyasasının ortaya çıkmasına yol açacağından duyduğu endişeyi dile getirirken, ne olursa olsun kredi almaya çalışan vatandaşla daha fazla kredi vermek isteyen bankalar arasında farklı anlaşma yollarına sebep olacağını belirtti.
Merkez Bankası Başkanı’nın son aylarda her oturumda üzerinde durduğu “aşırı ısınan” tüketici ve konut kredileri üzerinde kısıtlama getirilmesi ile ilgili yasa tasarısına karşı, yakın zamanda Rus hükümetinin Devlet Duması’na eleştirel bir yazı gönderdiğini aktaran Kommersant gazetesi, Merkez Bankası’na bu tür yetkilerin verilmesinin finansal kurumlar üzerindeki idari yükü artıracağının vurgulandığı hükümet yazısında bu tür kısıtlamaların ancak Bakanlar Kurulu ile istişareden sonra uygulanması gerektiği de vurgulanmıştı.