Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, hükümete sunduğu “Rusya ekonomisi verileri” raporunda ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) temmuz ayındaki yüzde 4,9’luk artış sonrası ağustosta düşerek yıllık bazda yüzde 3,7 oranlarında gerçekleştiğini açıkladı.
Bu yılın sekiz ayı içerisinde Rusya ekonomisinin yüzde 4,7 oranında büyüdüğü ifade edilen bakanlık raporunda, ağustos ayında GSYH’nın pandemi öncesi seviyenin üzerinde kaldığının tahmin edildiği, yıllık bazda GSYH artışının ağustosta yüzde 3,7 olarak gözlemlendiği vurgulanırken, Ocak-Ağustos sonuçlarına göre ise yıllık yüzde 4,7 olduğu ifadelerine yer verildi.
Raporda aynı zamanda bakanlığın Rusya’nın temmuz ayındaki GSYH artış tahminini yüzde 4,7’den yüzde 4,9’a değiştirdiği de hatırlatılırken, Haziran’da GSYH artışının yıllık bazda yüzde 8,9 olduğu, mayısta bu oranların yüzde 11,6, nisanda yüzde 11,2 ve mart ayında yüzde 1,2 olarak kaydedildiği, şubat ve ocak ayında ise sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,6 oranında düşüş yaşandığının altı çizildi.
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rusya’nın bu yılki GSYH artışının yüzde 4,2 olacağını tahmin ediyor.
Yakın zamanda Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, 2021’de Rusya ekonomisinin beklenen artışını haziran tahmininden yüzde 0,6 daha yüksek olan yüzde 4,3 olarak değiştirerek güncellediğini duyurmuştu.
Haziran ayında Rusya’nın 2021 yılı gayri safi yurtiçi hasılasında (GSYH) artış tahminini yüzde 3,3’ten yüzde 3,7’ye yükselterek iyileştiren Fitch, bu sefer yüzde 4,3 olarak değiştirdiği büyüme tahminini gelecek yıl için yüzde 2,7, 2023 yılı için de yüzde 2 olarak bıraktığını bildirdi.
Derecelendirme kuruluşunun Russia Sovereign Credit Outlook sunumunun verilerine göre, Rusya’da yıl sonu enflasyon oranlarının yüzde 6 olacağı öngörülürken, 2022’de bu oranların yüzde 4,2’ye düşeceği, 2023’te ise yüzde 4 civarında olacağı belirtildi.
Türkiye ne durumda?
Fitch, ağustos ayında Türkiye’nin kredi notunu “BB-”, görünümünü ise “durağan” olarak teyit ettiğini açıklamıştı.
Türkiye için bu yıl büyüme beklentisini yüksek baz etkisi ve ekonomik faaliyetlerde devam eden toparlanma nedeniyle yüzde 6,3’ten yüzde 7,9’a yükselten kuruluş, Türkiye’de ortalama yıllık enflasyonun gelecek yıl için yüzde 14,6 ve 2023 için yüzde 11,8 olarak tahmin edildiğini ifade etti.
23 Eylül’de Türkiye Merkez Bankası, yüzde 19 olan politika faizini 1 puan indirerek yüzde 18’e çekmiş, bu kararın ardından Türkiye’de döviz kurları hızla yükselmişti. Dolar faiz kararının ardından 8,80’in üstüne çıktı.