Rusya Akaryakıt ve Enerji Kompleksi Merkez Sevk Ofisi (TEK), Ocak – Eylül 2021 döneminde Rusya’nın benzin üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artırarak 30 milyon tona kadar çıkardığını açıkladı.
Eylül ayında benzin üretiminin yıllık bazda yüzde 0,2 artarak 3,23 milyon tona yükseldiği ifade edilen TEK raporunda, 2020 yılında pandemi nedeniyle dünya çapında meydana gelen yakıt taleplerindeki düşüş sonrasında Rusya’da Mart 2020’Den itibaren başlatılan kısıtlamaların kaldırılmasıyla teleplerde toparlama kaydedildiği vurgulandı.
Eylül ayında Rusya’nın dizel yakıt üretimi yüzde 3,9 artarak 6,4 milyon tona ulaşırken, akaryakıt üretimi de yüzde 11,2 artarak 3,7 milyon tona yükseldi.
Genel olarak Eylül 2021’de petrol arıtma hacmi yüzde 4,6 artarak 22,74 milyon tona ulaşan Rusya’da, Ocak-Eylül döneminde hacimlerin yüzde 2,4 artarak 208,275 milyon tona çıktığı ifade edildi.
Yakın zamanda Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), son üç haftada düşüşe geçen ortalama litre benzin fiyatlarının 20 Eylül- 27 Eylül döneminde tekrar artarak 48,88 rubleye ulaştığını açıklamıştı.
Rosstat’ın verilerine göre, son bir haftada dizel yakıt fiyatlarında da ortalama iki kopeek artış kaydedilirken, dizel benzinin litre başına fiyatı 50,64 rubleye yükseldi.
27 Eylül itibariyle bir litre AI-92 oktan benzinin ortalama maliyeti 45,94 ruble olurken, AI-95 oktan benzin fiyatı 49,76 rubleye ve AI-98 oktan benzin fiyatı 57,59 rubleye ulaştı.
Eylül ayında dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz şirketlerinden olan Shell’in Rusya’daki perakende ağının üst düzey yöneticisi Vitaly Maslov, ülkedeki tüm benzin istasyonlarının yüzde 60’ını oluşturan bağımsız istasyonlar için iflas riski konusunda uyarmıştı.
Rusya’da perakende akaryakıt işinin üçte ikisinin akaryakıt üretme ve toptan satabilme kabiliyetine sahip olmayan bağımsız oyuncuların elinde olduğunu belirten uzman, Shell dahil birçok benzin istasyonu işletmecisinin akaryakıtı St. Petersburg Uluslararası Emtia ve Hammadde Borsası (SPIMEX) üzerinden satın aldığını vurgularken, “Girişimciler yalnızca perakende satıştan para kazanabilirler. Ancak perakende satışlar sürekli zarar veriyor. Son sekiz aydır benzin istasyonlarında satılan her litre benzinden elde edilen kayıp bir buçuk ruble” şeklinde konuştu.
Maslov, bu durumun 2021’in başından bu yana sürdüğünü ifade ederek, Rusya’da yakıt türüne bağlı olarak benzin toptan fiyatlarının yıl başından bu yana yüzde 20 ile 30 oranlarında yükseldiğini, istasyonlardaki perakende fiyatlarının ise sadece yüzde 3 ile yüzde 6 oranlarında artırıldığını belirterek, “Böyle bir durumda işletmenin kar etme şansı yok.Bu koşullarda sadece aynı zamanda petrol üreten LUKOIL ve Rosneft gibi markaların benzin istasyonları ayakta kalabilir” ifadelerini kullandı.