Birleşik Kredi Bürosu (OKB), eylül ayında Rusya’da bankalar tarafından verilen kredi kartı sayılarının ağustos ayına göre yüzde 9, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 rekor artışla 1 milyon 550 bin karta ulaştığını açıkladı.
Bu rakamın son beş yılın rekor sayısı olduğu ifade edilen OKB raporunda, Rusların aldığı kredi kartı sayılarında son rekorun Mart 2016’da(1,8 milyon kredi kartı olduğu, Aralık 2016’da bu rakamın 1,7 milyon olduğu da vurgulandı.
OKB verilerine göre, 2021’in üçüncü çeyreğinin tamamında ülkedeki bireyler tarafından 4,3 milyon kredi kartı alınırken, bu rakamların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 daha fazla olduğu da gözlemlendi.
Ağustos ayına kıyasla verilen kredi kartlarında artış 30 bölgenin tamamında gerçekleşirken, eylül ayında bankalar tarafından verilen kredi kartı sayısında lider bölgeler artış oranı bakımından yüzde 16 ile Krasnodar Krayı ve Voronezh Oblastı oldu.
Verilen kredi kartı sayısındaki artışta Kemerovo Oblastı ve Tataristan yüzde 15 oranlarına ulaşırken, en düşük artış ise yüzde 5 ile Moskova Bölgesi, yüzde 4 ile İrkutsk Oblastı ve yüzde 2 ile Habarovsk Oblastı’nda gözlemlendi.
Birleşik Kredi Bürosu Genel Müdürü Artur Aleksandrovich, konut kredilerindeki düşüşün arka planında bankaların, potansiyelin yüksek olduğu diğer segmentlerde çalışmalarını güçlendirdiğini belirterek, “Son aylarda reklam harcamalarındaki artışa da yansıyan kredi kartı sahipleri için rekabette bir artış olmuştur. Ancak kredi kartı segmenti riskli olduğundan yeni coronavirüs kısıtlamaları nedeniyle yakın zamanda kredi verme işlemlerinde düşüş tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yakın zamanda Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu (NBKI) tarafından yayınlanan raporda, Rusya’da nüfusun gelirlerinin düşmesiyle bankaların verdiği tüketici kredilerine taleplerde artış devam ederken, aynı zamanda bankalar tarafından verilen tüketici kredilerinde ortalama tutarın yüzde 27,7 yükseldiği kaydedilmişti.
Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu (NBKI) tarafından yayınlanan raporda, 2021’in üçüncü çeyreğinde bankalar tarafından verilen tüketici kredisinin ortalama tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,7 artarak 270 bin 900 rubleye yükseldiği ifade edilirken, ancak bu rakamların ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 3,7 daha düşük olduğu da eklendi.