Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından işletme ve girişimcilerin haklarını korumakla yetkilendirilen, aynı zamanda iş dünyası ombudsmanlığı görevini yürüten Boris Titov, Tarım Bakanlığının sığır eti ve domuz eti ithalatındaki vergilerin kaldırılması teklifini değerlendirdi.
Bakanlığın ortaya attığı bu teklifin piyasadaki et fiyatlarının istikrara kavuşmasında yalnızca kısa vadeli bir etkiye sahip olacağını belirten Titov, bu nedenle yerli üreticilere yönelik desteğin genişletilmesinin uzun vadede daha önemli sonuçları olacağının altını çizdi.
“Bu önlem geçici ve yalnızca belirli bir dönemde ortaya çıkan sorunu çözmeye odaklıdır. Asıl mesele, yerli üreticilere sübvansiyonlar da dahil olmak üzere ciddi bir destek olmadan et fiyatlarındaki artışın devam edeceğidir” diye konuşan Titov, Rusya’daki ürün fiyatlarının “Rus üreticisinin açgözlülüğü veya zayıf rekabetten dolayı değil, üretimin pahalı olduğu için arttığını ifade etti.
Et üreticiliğinde yem ve ekipman fiyatlarının sürekli arttığına dikkat çeken iş ombudsmanı, bunun yanında işletmecilerin kredilere erişiminde zorluk yaşandığını da vurgularken, “Aynı zamanda elektrik tarifeleri de artıyor. Yani üretim giderek daha maliyetli hale geliyor. Son yıllarda Rusya’da endüstriyel et üretimi büyük ölçüde ithal ikamesi politikası nedeniyle iyi bir hızda büyüdü. Özellikle domuz ve kümes hayvanlarında kotalar çerçevesinde ağırlıklı olarak dışarıdan dondurulmuş et tedarik ediyoruz. Bu da daha sonra sosis gibi daha işlenen dondurulmuş et fiyatlarında istikrar sağladı. Fakat üretim maliyetlerinde artışa dur denmedikçe alınan önlemler kısa vadeli sonuçlar doğuracaktır” ifadelerini kullandı.
Daha ucuz ithal ürünlerin ülkeye girmesine izin verildiğinde iç piyasada fiyatların düşürülmesinin sağlandığını, ancak aynı zamanda farklı sorunları da ortaya çıkardığını belirten Titov, lojistik maliyetleriyle birlikte ithal dondurulmuş etin uygun soğutma teknolojileriyle son tüketiciye ulaştırılmasında yeni bir problem doğabileceğini söyledi.