Rusya Tarım Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ülkedeki patates ve lahana ürünlerinin toptan satış fiyatlarında yüzde 70’e varan artış nedeniyle bu ürünlerin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden ithalatını artırmak istiyor.
Rus yerli patates üreticilerinden alınan patateste toptan fiyatların geçtiğimiz yıla göre yüzde 71,4 oranlarında yükseldiği, lahananın yüzde 70, havucun da yüzde 44 arttığı ifade edilen Tarım Bakanlığı çalışmasında, bu yılki iklim koşullarının patates üretimi için elverişsiz geçtiği vurgulanırken, patates hasadının 6,6 milyon ton olduğu da vurgulandı.
Rusya’da bu yılki toplam patates hasadının 2020 göstergeleriyle aynı olmasına rağmen toptan fiyatlarda yüzde 71,4 artış kaydedilen Rusya’da, hasat edilen yerli mahsulün ülkenin iç ihtiyaçlarını karşılayacağını garanti eden Bakanlık, öte yandan toptan fiyatları sabitlemek amacıyla patates, lahana ve havuç ithalatını artırmayı planladığını açıkladı.
Yakın zamanda Rusya Tarım Bakanlığı, 2022 yılı itibariyle ülkedeki sebze yetiştiricileri için 5 milyar ruble tahsis edileceğini duyurmuştu.
Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev,ülkedeki sebze fiyatlarının düşük tutulması için gereken kaynağın sebze yetiştiricilerine sübvansiyon olarak sağlanacağını vurgularken, aynı zamanda pazardaki sebze ve et ürünleri arzını artırmaya yönelik bir dizi önlem alınacağını da belirtti.
Sebze üreticilerinin üretimini genişletmesi ve işletmelerin modernizasyonu ile birlikte yaş ve kuru sebze depolama tesislerinin inşaatı için bütçeden aktarılacak kaynakların çiftçilere dağıtılacağını ifade eden Patrushev, bununla birlikte küçük ve orta ölçekli çiftliklerin, ürünlerinin doğrudan pazarlanması konusunda Tarım Bakanlığı’ndan destek alacağını da bildirdi.
Patrushev, ülkedeki tüm sebzelerin yüzde 50’sinin ve patates üretiminin yüzde 65’inin küçük ve orta ölçekli iftliklerde üretildiğine işaret ederek, bakanlığın destek programlarını bu kategorideki tarım üreticilerine odaklayacağının altını çizdi.
Ülkedeki et üreticilerini destekleyecek tedbirlerden de bahseden Tarım Bakanı, bu üreticilere yem alımı için teşvik sağlanacağını söylerken, b teşvikler için 10 milyar ruble tahsis edileceğini belirtti.
Ayrıca Tarım Bakanlığı’nın Afrika’daki domuz vebası ve kuş gribinin yayılmasıyla ilgili durumu izlediğine vurgu yapan Patrushev, 2020 yılında bu hastalıklardan etkilenen işletmelerin tercihli koşullarda kredi alabileceklerini de ifade etti.