spot_img
-2.2 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaGündemCANLI: Putin'in geleneksel basın toplantısı tamamlandı

CANLI: Putin’in geleneksel basın toplantısı tamamlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün 17’incisini gerçekleştirdiği geleneksel yıllık basın toplantısı başladı.

Programı canlı takip ediyoruz. Önemli açıklamalar oldukça ekleyeceğiz. Sayfayı sık sık yenileyerek takip edebilirsiniz…

Kremlin yakınındaki Manezh sergi salonunda epidemiyolojik kısıtlamalar nedeniyle sadece 507 yerli ve yabancı gazetecinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıdaki soru başlıkları ve Rus liderin açıklamalarını sizler için derledik:

Pandeminin Rusya ekonomisine etkileri ve Merkez Bankası’nın para politikaları

Putin, pandeminin Rusya ekonomisine etkisinin diğer ülkelerde olduğu gibi olumsuz olduğunu belirtirken, GSYH oranlarında düşüş gzlemlendiğini, ancak yıl itibariyle toparlandığını söyledi.

Kasım ayında sabit varlıklara yapılan yatırımların tüm yıl boyunca yüzde 7,6 olduğunu söyleyen Putin, geçen yıl meydana gelen düşüşün yüzde 6 olduğun hatırlattı.

“Enflasyonun yüzde 8 olması bekleniyor. Bu tahmin edilenden çok daha fazla, reel gelir artışının hala yüzde 3,5 olması bekleniyor ”diyen Putin, bu yıl için GSYH büyümesinin yüzde 4,5 olarak beklendiğini söyledi.

Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerinin rekor düzeylere ulaştığına vurgu yapan Rus lider, Ulusal Refah Foru’nun da sahip olduğu hacimlerle güven verdiğini, Merkez Bankası’nın para politikasının ise tatmin edici olduğunu söyledi.

En büyük sorunumuz demografi problemi

Rusya’nın tatmin edici makroekonomik göstergelerine ve diğer ülkelerin merkez bankalarına kıyasla tutarlı politikalarına rağmen ekonomiyi en çok etkileyen problemin demografik olduğunu vurgulayan Putin, “Rusya’da pandemi nedeniyle yaşam süresi beklentileri 71,5 yıldan 70,1 yıla düştü. Bu konu ekonomimiz için en çok endişelendiren sorun” diye konuştu.

Aşı tempomuz yetersiz

Rus lider, şu an itibariyle ülkedeki aşılama oranının yüzde 59,4 olduğunu belirtirken, bu oranın çok düşük olduğunun altını çizdi.

Sürü bağışıklığında yüzde 80 seviyelerine ulaşılması gerektiğini ifade eden Putin, bu seviyelere önümüzdeki yılın ortasında ulaşılmasını umduğunu açıkladı.

Bütçemiz sosyal odaklı

Putin, önümüzdeki üç yıl için kabul edilen devlet bütçesinin sosyal odaklı olduğuna işaret ederek, “Bütçe harcamalarında sosyal odaklılık gözle görülüyor. Sağlık hizmetlerinde bu yıl 4 milyar rublelik rakamlara ulaştık. Aynı zamanda asgari ücretleri ve asgari geçim seviyelerini yükseltme kararı aldık. Ekonominin etkilenen sektörlerine destek verirken parayı herhangi bir şekilde dağıtmayıp yardımlarımızda istihdamı korumayı amaçladık. Bu sayede işsizlik oranlarını pandemi öncesi seviyelere geri getirebildik. Geçen yılki destek miktarı doğrudan veya iş yoluyla 4,5 trilyon rubleye ulaştı” diye konuştu.

Türkiye Merkez Bankası’nı örnek verdi

Rusya Merkez Bankası’nın para politikaları ile ilgili konuşan Putin, sosyal yardımların enflasyonu yükselttiği hakkında yaptığı açıklamada, dünyanın önde gelen ülkelerinde merkez bankalarının para bastığını, bunun da enflasyona ve bütçe açıklarındaki artışa yol açtığını hatırlattı.

Putin’den Türkiye örneği

Merkez Bankası’nın politika faizlerini artırmasıyla oluşan tepkiler hakkında konuşan Rus lider, “Bu ciddi bir mesele, Merkez Bankası’nın faiz artırdığı için onları azarlayabilirsiniz. Ama bu yapılmazsa Rusya’daki durum Türkiye‘deki gibi olacak. Türk para biriminin nasıl düştüğünü görüyorsunuz” diye konuştu.

Merkez Bankası’na müdahale edemem

“Enflasyon oranları hedeflenen seviyenin iki katına çıktı. Ancak Rusya Merkez Bankası’nın çalışmasına asla müdahale etmiyorum” diyen Putin, bankanın eylemlerini olumlu bulduğunu vurgularken Rusya’nın makroekonomik politikalarında prensip olarak orta yolu bulacağına inandığını söyledi.

Faiz artırımları ve sonuçlarına da değinen Devlet Başkanı, “Ne gibi tehditler var? Ekonomik büyümede düşüş yaşanabilir. Yüzde 4,4 ila 4,5’lik büyüme hedeflerimiz var ama politika faizlerindeki artış kararları büyüme hızını düşürecektir. Ancak henüz bunu görmedik. Büyüme devam ediyor” diyerek Merkez Bankası’nın politikalarının yanında hükümetin iş dünyasına ve özellikle KOBİ’lere sunduğu yardımların da çok önemli olduğunu, perakende mağazaları, kafe ve restoranlara yapılacak desteklerin dengeli bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini aktardı.

Putin: Dünya aşıları karşılıklı tanımayı kabul etmedikçe salgın sürecek

Putin, dünya ülkelerinin COVID-19 aşılarını karşılıklı tanıma kararı almadan pandemiyi yenemeyeceğini söyledi.

Rusya’daki vefat sayısının tamamen düşük aşı temposundan kaynaklandığının altını çizen Rus lider, aşı karşıtlarının Rus toplumu karşısında düşmanca bir tutum izlediğini, ama yine de aşı zorunluluğunun ülkede ilan edilmeyeceğini belirtti.

Yabancı medya kuruluşları ve sponsorları

BBC’nin cezaevinde bulunan Aleksey Navalny ve yabancı ajan niteliği taşıyan medya kuruluşları hakkındaki soruya yanıt veren Putin, Rusya’nın bu konuda Amerika’dan daha liberal olduğunu ifade etti.

Putin: Kiev’deki darbeden önce Kırım’ın Rus topraklarına geçme planları hiç olmadı

Ukrayna ve Kırım konusuna değinen Putin, 2014 öncesi Kırım halkının hiçbir zaman Rusya topraklarına katılma amacının olmadığını belirtirken, “2014 darbesinde Kiev yönetimi bu topraklarda yaşayan Rusları yerli olmayan halk ilan etti. Sonra tarihi topraklarında Rusları sıkıştırmaya başladılar. Bizden yardım isteyen Kırım halkını geri çeviremezdik” diye konuştu.

Rusya’yı kuşatmak çok zor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, büyük topraklarla uzun sınırlara sahip olan Rusya’yı askeri olarak kuşatmanın çok zor olduğunu söylerken, “Modern silahlara sahip olan ülkeler, Rusya’nın kuşatılabileceğini düşünmeye başlıyor. Rusya gibi geniş bir bölgeyi kuşatmak çok zor. Ancak yine de ülkenin doğusu ve güneyinde yabancı ülkelerin askeri üsleri bulunuyor” dedi.

Çin’e boş yere “dost ülke” demiyoruz

Çin ile Rusya’nın ilişkilerine değinen Putin, “Çin lideri ile benim aramda çok güçlü ve güven temelinde ilişki bulunuyor. Boş yere ‘dost ülke’ demiyoruz. Gerçekten de çok güvene dayalı kişisel ilişki geliştirdik ve bu ilişkilerimiz ikili ticaret ve işbirliklerine de yansıyor” diye konuştu.

Çin ile ticaret hacimlerinin 100 milyar doları geçtiğini söyleyen Putin, “Enerji sektöründe farklı yönlerde çalışıyoruz. sıfır karbon hedeflerimize ortaklaşa ulaşmak için yükümlülükler üstlendik. Çin’e her türlü kaynağı sağlıyoruz. Nükleer enerjide, uzayda çalışmalar devam ediyor. İnsani alanda da çalışmalar sürüyor. doğal olarak birleştiren insani alanda da çalışıyoruz.” dedi.

“Çin ile ortaklığımız tek kelimeyle tarihte benzeri görülmemiş ve kesinlikle her yönü kapsayan bir ortaklıktır” diyen Putin, Moskova ve Pekin’in ortaklaşa yüksek teknolojik silahlar geliştirdiğini söyleyen Rus lider, savaş uçakları ve helikopter üretimindeki ortaklıklarla birlikte ortak tatbikatlar da düzenlediğini söyledi.

NATO’nun doğuya ilerlemesi kabul edilemez

Rusya’nın eylemlerinin güvenlik garantileri müzakerelerinin gidişatına değil, Rusya’nın güvenliğinin koşulsuz sağlanmasına bağlı olacağını belirten Putin, “NATO’nun doğuya hareketinin kabul edilemez olduğunu açıkça belirttik. ABD füzeleri sınırlarımızın hemen yanında. Bizim sınırımıza füze sistemi kurmayın taleplerimiz çok mu aşırı bir talep? Amerikalılar, Rusya’nın Kanada veya Meksika sınırına füze sistemleri götürmesini nasıl karşılardı merak ediyorum” diye konuştu. 

Batı hemen garanti vermeli!

Basın toplantısında bir buçuk saat geride kalırken, Rusya’nın teklif ettiği güvenlik garantileri müzakerelerine değinen Rus lider, “Önemli olan müzakerelerin seyri değil, sonuç önemli. ABD ve NATO’nun bir metre bile doğuya genişlememesi gerekiyor. 90’lı yıllarda bize bunu garanti etmişlerdi. Sonra Romanya ve Polonya’da füze sistemleri ortaya çıktı. Biz mi batıya doğru ilerledik? Hayır! Onlar bize geldi!” diye konuştu.

Putin: Moskova’nın ABD ve NATO’ya sunduğu teklifleri üzerinde on yıllarca düşünmeye gerek yok

Rusya’nın ABD ve NATO’ya sunduğu teklif üzerinde uzun zaman düşünmenin anlamsız olduğunu, çünkü güvencelerin tüm ülkeler için eşit olduğunu vurgulayan Putin, 1918’de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın yardımcılarından biri olan Thomas Woodrow Wilson’ın “Sibirya’da ve Rusya’nın Avrupa bölümünde dört farklı devletin kurulması tüm dünya için iyi olur” açıklamasına atıfta bulunarak, “1991’de bölündük. Parçalara ayrıldık. Ama Avrupalı ​​ortaklarımız bunu yeterli görmüyor. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Batı ile normal ilişkiler kurmak için her şeyi yaptı. Amerikan servislerinden uzmanlar askeri tesislerimizde oturdu, her gün orada çalışmaya gitti, CIA personelleri Sovyet hükümetinde çalışmaya başladı. Çok rahatlardı. Daha ne istediler bilemiyorum. Kafkasya’da terör örgütleri neden desteklendi? Çöküşün daha da derinleşmesi için yapıldı. Ve sonra NATO Doğu’ya doğru genişletmeye başladı. Bunu yapmayın dedik, onlar da bizimle “böyle bir sözümüz yok, nerede yazıyor” diyerek dalga geçiyor. Kağıt parçası nerede? Yok?… Bizim tek amacımız güvenliğimizin sağlanması. Başka bir derdimiz yok” diye konuştu.

Gazprom neden Avrupa’ya gaz tedarikini azalttı?

Devlet Başkanı Putin, son zamanlarda Yamal- Avrupa doğalgaz hattı üzerinden Gazprom’un Avrupa ülkelerine gaz sevkiyatlarının düşmesine değinirek, “Bu düşüş Gazprom’dan kaynaklanmadı. Rusya, sözleşmelere bağlı kalmaya devam ediyor. Avrupa ülkelerinin hiçbirinden ek gaz isteği gelmedi.

Avrupa’da birileri gaz fiyatlarından cebini dolduruyor

Bu yıl Almanya ve İtalya’ya sözleşme rakamlarından yüzde 10 daha fazla gaz tedariki gerçekleştiğini vurgulayan Putin, “Ek olarak 4,4 milyar metreküp gaz pompalandı. Şimdi Gazprom’un Yamal – Avrupa boru hattı üzerinden gaz hacmini azalttığına dair suçlamalar duyuyoruz.  Rusya, uzun vadeli sözleşmelerle gaz tedarikini tüm anlaşmalara uyarak gerçekleştirirken, fiyatı da ABD’den ve AB’den 4 ila 7 kat daha ucuz” diye konuştu.

“Avrupa, bizden ek doğalgaz hacimlerini aldıktan sonra gazın bir kısmını Almanya’ya tedarik etmek ve spot fiyatları etkilemek yerine birlerinin cebini doldurmak için yüksek fiyatla Ukrayna’ya göndermiş” diyen Rus lider, Avrupa’daki tüketicilerin yüksek gaz fiyatları nedeniyle Avrupa Mahkemeleri’ne gitmesini tavsiye etti.

Rusya’yı Ukrayna’daki çatışmalarda taraf yapmaya çalışıyorlar

“Donbass’ın geleceğini bölge sakinleri belirlemeli” diyen Rus lider, Rusya’nın yalnızca arabulucu olarak hareket edebileceğini vurgularken, Ukrayna ve Batı ülkelerinin Rusya’yı arabulucu değil çatışmaya taraf yapmaya çalıştığını açıkladı.

Putin, bugün Ukrayna’da neler olduğuna bakarak ekrana tükürebilecek birçok insan olduğunu belirterek, “Tam bir yoksulluk. Herkes sert bir kışa hazırlanıyor… Emekliler oradaki milletvekilleriyle buluşuyor ülkeyi böldükleri, neden halkı yoksullaştırdıkları hakkında soruyor. Kimin, neyin uğruna bilen yok” diyerek Rusya’nın Minsk anlaşmaları uyarınca sadece arabulucu olabileceğinin altını çizdi.

Noel Baba’nın avukatıyım

St. Petersburg’daki bir hukuk öğrencisinin 23 yıldır dileklerini yerine getirmeyen Noel Baba’ya dava açmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Putin, “Ben de St. Petersburg’dan bir avukatım. Ben de bir avukat olarak Noel Baba’nın yanında onu savunmak istiyorum.  Davacıya Noel Baba’nın sadece iyi insanlara hediyeler verdiğini ve davacıya hediye verebileceğini hatırlatabilirim. Genç arkadaş davranışlarını analiz etsin. Ben Noel Baba’dan memnunum” diye konuştu.

Bloggerları takip etmiyorum

İnstagram ve Twitter gibi sosyal medyada meşhur blogger’ları takip edip etmediği sorusuna yanıt veren Putin, hiçbir blogger’ı takip etmediğini belirtirken, “Federal Güvenlik Servisi (FSB) direktörlüğünü bıraktığımdan beri uzun süredir kimseyi takip etmiyorum” diye konuştu.

Putin, nerede yaşamak istediğini itiraf etti

Gazetecilerin nerede yaşamak istediği ile ilgili sorusuna düşünmeden “Sibirya” diyen Putin, “Kesinlikle Sibirya’da yaşardım. Değerleri ve ahlaki nitelikleri açısından Rusya’nın altın madeni gibidir Sibiryalılar” dedi.

Sibirya’daki tatiline neden Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile birlikte Başbakan Mishustin’i almadığı sorusunu ise “Birimiz dümende kalmalı” diye yanıtlayan Putin, aynı zamanda Bakanlar Kurulu arasında en sevdiği bakanın olmadığını, devlet yönetiminin kollektif ve takım oyunu olduğunu belirtti.

Kırım’a yapılması planlanan yaptırımlar

Kırım’a planlanan yaptırımlar hakkında konuşan Putin, “Garip bir durum gelişiyor. Biri Kırım’ın işgal edildiğini düşünüyorsa neden Kırım halkını cezalandırmaya çalışıyor? Tek bir cevap var. Bunun demokrasiyle ilgisi yok. Biz hastaneler inşa edecek, yeni konut hacimlerini büyütecek ve Kırım’daki tüm altyapı sorunlarını sistematik bir şekilde çözeceğiz” diye konuştu.

Roma, Rusya ve NATO arasındaki ilişkilerde arabulucu rolü oynayabilir mi?

Rusya’nın İtalya ile ilişkilerinin nasıl olduğunu soran İtalyan gazeteciye cevap veren Putin, İki ülke ilişkilerinin gösterge niteliğinde olmadığını ancak istikrarlı olduğunu söylerken, bu ilişkilerin ülkenin başındaki partilere ve güçlere bağlı olmadığını vurguladı.

“Rusya, diğer şeylerin yanı sıra Moskova ile ittifak arasında bir diyalog yürütmeyi teklif eden eski Başbakan Berlusconi’nin çizgisini sürdürüyor. İtalya, NATO üyesi olmasına rağmen ilişkilerimizi olumsuz etkilemiyor” diyen Rus lider, İtalya’nın Rusya ile NATO arasında yapılacak görüşmelerde rol oynayabileceğini vurguladı.

Hz. Muhammed ile ilgili uygunsuz karikatürlerin özgürlüklerle bir ilgisi yok

Kültürel yayınlarıyla bilinen federal TV kanal Kultura’nın “dünyadaki aşırılık propagandası ve internette aşırıcılığın yaygınlaşması” konusundaki sorusunu cevaplayan Putin, insanların kendilerini ifade etme hakkı bulunduğunu belirtirken, “Özgürlük kadar önemli bir kavram yok. Ancak meselenin bir diğer tarafını da düşünelim. Hz. Muhammed’in inananlarını üzecek hakaret içeren karikatürün fikir özgürlüğü ile bir ilgisi olduğuna inanmıyorum. Bu eylemlerin birilerinin duygularına ve inançlarına saygı göstererek kendini ifade etme hakkı ile ne ilgisi var? Bu bir özgürlük değil. Buna ifade özgürlüğü deniyorsa bizleri üzücü, karanlık ve umutsuz gelecek bekliyor…” diye konuştu.

Emekli maaşları

Gelecek yıl emekli maaşlarına gelecek zammın yüzde 5,9 ile enflasyondan daha düşük olacağına işaret ederek ülkedeki emeklilere ek maaş zammı düşünülüp düşünülmediğini soran gazeteciye yanıt veren Devlet Başkanı, bu konunun önemli olduğunun altını çizerken hükümet tarafından önümüzdeki yıl mutlaka emekli maaşlarının reel enflasyon oranlarına endeksleneceğini söyledi.

Afganistan’da yeni hükümetin tanınması

Afganistan ile ilişkilere değinen Rusya Devlet Başkanı, Afganistan hükümetini henüz tanımadıklarını belirtirken, “Burada kendi prensiplerimiz var. Yeni hükümetin uluslararası uyuşturucu ticaretine girip girmeyeceğini bilmiyoruz. Afganistan’a sınırı olan komşu ülkelerimiz var. Bu komşularımız aşırılık yanlılarının sınırlardan Orta Asya cumhuriyetlerine girmesinden ve aynı zamanda uyuşturucu ticaretinden dolayı tedirginler” ifadelerini kullandı.

Afganistan’a en büyük zarara neden olan ülkelerin Afgan halkına yardım etmesi gerektiğinin altını çizen Putin, ülkenin uluslararası rezervlerinin ve Amerikan bankalarındaki Afgan varlıklarının serbest bırakılması gerektiğini, aksi takdirde ülkede açlık yaşanacağını söyledi.

Putin’in 17’inci geleneksel basın toplantısı 3 saat 56 dakika sürerken, Rus lider toplantıda gazetecilerden gelen 55 soruyu yanıtladı.

spot_img

Rusya Duması ve Rusya Federasyon Konseyi

Rusya Duması ve Rusya Federasyon Konseyi , Rusya Federasyonu Federal Meclisi’nin görevleri nelerdir? Rusya Federasyonu Federal Meclisi, Rusya'nın çift meclisli ulusal yasama organı. Daha...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort