Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya’da gıda fiyatlarındaki büyüme zirvesinin 2021’de yaşandığını açıklayarak, devletin fiyatları sabitleme tedbirlerini sürdürmesi gerektiğini belirtti.
Bu yılın tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) artışında zirvenin yaşandığı bir yıl olduğunu söyleyen Matviyenko, “Önümüzdeki yıl için durum daha olumlu görünüyor. Fiyat artışının zirvesinin bu yıl gerçekleştiğine inanıyoruz. 2022’de enflasyon oranlarının bu yılın aksine daha düşük olacağını umuyoruz” diye konuştu.
Matviyenko, Rusya’nın artık bir piyasa ekonomisinde yaşadığını vurgularken, merkezden yönetilen ekonomik sistemin çoktan geride kaldığını ve yükselen fiyatların sürekli kontrolünün malların piyasadan kaybolmasına yol açabileceğini dile getirdiği konuşmalarına şu şekilde devam etti:
“Devlet, salgınla birlikte özellikle sosyal yönden önem taşıyan ürünlerde fiyatların sabitlenmesini sağlamaya çalıştı. Sabit fiyatların belirlenmesi anlık bir etkiye sahip olabilir ancak bu eylemin sonuçları çok daha önemli zararlara yol açabilir. Ancak yine de Merkez Bankası ve Rus hükümeti gıda fiyatlarındaki artışa karşı tedbir almasaydı tüketici için durum daha da kötü olabilirdi. Tüm bu önlemlerin önümüzdeki yıl da sürdürülmesi gerektiğine inanıyor, iç piyasada fiyatları düşük tutma çabalarının devam etmesi ve sosyal açıdan önemli ürünlerin fiyatlarının hükümet tarafından kontrol edilmesine devam edilmesini istiyoruz.
2022 yılı enflasyon beklentileri
Rusya Merkez Bankası talimatıyla INFOM araştırma şirketi tarafından hazırlanan tüketici anketi sonuçları, Rusların 2022 yılı için enflasyon beklentilerinin keskin bir şekilde yükseldiğini ortaya çıkardı.
Rusların enflasyonun önümüzdeki 12 ayda yüzde 13’ün üzerine çıkmasını beklediği kaydedilen araştırmalar, Merkez Bankası’nın 2022’de yüzde 4’lük hedefe geri dönmeyi planlamasına rağmen önümüzdeki üç yıl içinde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışının yüzde 4’ten belirgin şekilde daha yüksek olacağını gösteriyor.
Aynı durumun gözlemlenen enflasyonun değerlendirilmesi için de geçerli olduğu kaydedilen Merkez Bankası raporunda, katılımcı grubunun önümüzdeki 12 ayda enflasyonun yüzde 13,7 olmasını beklediği, fiyat artışının yüzde 16,1 oranlarında olacağını tahmin ettiği de vurgulandı.
Aralık ayında enflasyon beklentilerinin yükselişini sürdürmesi nedeniyle faizleri yüzde 8,5 oranlarına çıkaran Merkez Bankası, sıkı para politikasını sürdüreceğinin altını çizmişti.
17 Aralık Cuma günü düzenlenen Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu toplantısında politika faizi yıllık yüzde 7,5’ten yüzde 8,5’e çıkarıldı.
Türkiye’de enflasyon beklentileri ne durumda?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı piyasa katılımcı anketi sonuçlarına göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 23,85 oldu.
Türkiye’de 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 15,61 iken, bu anket döneminde yüzde 21,39’a çıkarken, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 14,41 olarak gerçekleşti.