Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD) tarafında yapılan açıklamada, 1 Ocak 2022 itibariyle yasadışı bir şekilde Rusya’da çalışan yabancı vatandaşların sadece para cezası almayacağını, aynı zamanda Rusya’dan sınır dışı edilebileceğini duyurdu.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı tarafından salgın nedeniyle işçi göçmenler için getirdiği geçici tedbirlerin 31 Aralık 2021’de sona ereceğini kaydeden İçişleri Bakanlığı, Mart 2020’den bu yana 8 milyon yabancı vatandaşın çalışmak için gerekli izinleri aldığını, 1,5 milyon yabancının da kalışını yasallaştırdığını ya da süresi dolan çalışma izinlerini yenilediğini açıkladı.
31 Aralık 2021 tarihine kadar çalışma belgesi olmayan yabancıların derhal bakanlığa bağlı göç merkezlerine başvurması gerektiği konusunda uyaran MVD Basın Servisi, ayrıca işverenlerin yabancılarla ilgili iş sözleşmelerini resmileştirmesi ve bunu üç gün içinde İçişleri Bakanlığı’nın bölgesel organlarına bildirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Açıklamada, “İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak 2022’den itibaren yasadışı istihdam tespitlerinde yabancı vatandaşlara beş bin rubleye kadar para cezasına ek olarak Rusya’dan sınır dışı edilmesine ilişkin önlemleri alabilme hakkına sahiptir. Bu cezayı alan yabancı vatandaşların Rusya’ya girişi de yasaklanacaktır. Yabancı vatandaşları yasadışı olarak çalıştıran işverenler, çalıştırdığı her yabancı yasa işçi başına 800 bin rubleye kadar para cezasına çarptırılacaktır” ifadelerine yer verildi.
Yakın zamanda inşaattan sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, şeffaf ve net bir göç politikasının yabancıların yasadışı istihdamını engelleyeceğini belirterek, yasal olarak Rusya’ya girmek isteyen göçmenlerin girişine engel olunmaması gerektiğini açıklamıştı.
Rusya’daki inşaat projelerinde büyük ölçekli işgücü sıkıntılarının devam ettiğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı, hükümlülerin şantiyelerde çalıştırılarak korkunç işgücü açığını kapatmanın da mümkün olduğunu kaydederken, “Ayrıca pandeminin manevra alanımızı sınırladığını da hesaba katmalıyız. 2020’ye kadar bir milyondan fazla göçmen şantiyelerde çalışıyordu. Birçoğu salgında Rusya’ya geri dönemedi. Göçmenlere 12 saatlik çalışmaları vardiya ücreti verebiliyorduk. Ruslara ise sekiz saatlik bir vardiya için para ödüyoruz. Aradaki fark büyük. Bu yüzden bize ‘işgücünü içerden bulun’ demesi kolay. Gerçekte işler sözde olduğu gibi olmuyor” ifadelerini kullandı.