Enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın Avrupa’ya gaz arzını artırmak için yeterli kaynaklara sahip olduğunu belirterek, sevkiyatları artırmak için uzun vadeli sözleşmelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Federal TV kanalı Rossiya 1’e konuşan Novak, doğalgaz üretimi ve dolayısıyla ihracatının geliştirilmesi için zaman ve yatırım gerektiğinin altını çizerken, aynı zamanda şeffaf bir satış politikası ve uzun vadeli sözleşmelerin yatırımlar için bir garanti görevi gördüğünü vurguladı.
Rusya’nın gaz sevkiyatlarından gelir elde ettiğine işaret eden Başbakan Yardımcısı, “Avrupa’ya doğalgaz arzımızı tabii ki artırabiliriz. Rusya’nın çok büyük kaynakları var. Ancak herhangi bir üretim projesinde bu projenin karşılığını vermesi ve yatırımın sonuçları zaman alır ve sürdürülebilirliği olmalıdır. Bu nedenle net bir pazarlama politikası olmalı ve önümüzü görebilmeliyiz. Her zaman uzun vadeli sözleşmelerin hem üretici hem de tüketiciler için avantajlı olduğunu savunduk. Bu sözleşmelerin üreticiye faydası yatırım garantisi, tüketici için ise sabit fiyatlardır” diye konuştu.
Türkiye’ye sözleşmeden de fazla tedarik
Rusya’nın geçen yıl tüm uzun vadeli tedarik sözleşmelerini yerine getirdiğini kaydeden Novak, bununla birlikte Türkiye ve Almanya’ya, sözleşmelerde daha önce belirlenen hacimlerden de fazla gaz sevkiyatı yaptıklarını vurgularken, diğer ülkelerin ise spot piyasalarında yaşanan krizin altında kaldığını belirtti.
“Enerji krizinin nedeni, Rusya değil, son birkaç yıldır Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için uzun vadeli sözleşmeleri kasıtlı olarak reddeden Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu’nun dar görüşlü politikasıydı” diyen Novak, uzun vadeli sözleşmelerden spot sözleşmelere geçişin yanlış planlama, kısa vadeli enerji politikası ve Avrupalı politikacıların ileriyi göremeyen düşünce tarzlarının bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.
Ekim ayı sonunda Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom Export tarafından yapılan açıklamada, şirketin 2021 yılının ilk 9 ayında Türkiye’ye doğal gaz sevkiyatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138,8 artırdığı belirtilmiş, “Türkiye’ye yıl sonuna kadar 24-25 milyar metreküp doğal gaz sevk etmeyi planlanıyor” ifadeleri kullanılmıştı.
Uzmanlar, petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına sabitlenen Rus gazının Türkiye için diğer tedarikçilerden gelen gazdan çok daha karlı olduğunu vurgularken, Eylül 2021’de petrole sabitlenmiş formüle göre Türkiye’ye tahmini gaz ihracat fiyatı bin metreküp başına yaklaşık 270 dolar iken, aynı dönemde Avrupa’da gaz piyasasında gaz fiyatı 750 doları aşmıştı.