Ana Sayfa Ekonomi Rusya’da gıda fiyatlarındaki artışla başa çıkmanın yeni yolu bulundu

Rusya’da gıda fiyatlarındaki artışla başa çıkmanın yeni yolu bulundu

0
Rusya’da gıda fiyatlarındaki artışla başa çıkmanın yeni yolu bulundu

Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın sürekli artan gıda fiyatlarını durdurmak için lojistik şirketlerinden sosyal açıdan önemli gıda ürünlerinde nakliye tarifelerini artırmamalarını istediği öğrenildi.

Kommersant gazetesi, gıda sektöründe faaliyet gösteren kaynaklarına atıfta bulunarak, bakanlık yetkililerinin 8 Şubat’ta düzenlediği bir toplantıda patates, lahana ve benzeri sosyal açıdan önem taşıyan meyve ve sebze nakliyesinde tarifeleri sabitlemek istediğini vurgularken, Ulaştırma Bakanlığı ise bilgi hakkında yorum yapmadı.

Gazeteye konuşan uzmanlar, bakanlığın bu girişiminin fiyatların oluşumunu kontrol etmenin yeni bir yolu olabileceğini söylerken, bir hafta önce gıda ürünü fiyatlarındaki artışla mücadele etmek için perakende zincirlerine sosyal açıdan önemli bazı mallarda kar marjlarının sınırlandırılmasının önerildiğini de hatırlattı.

 Sanayi ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2021’de nakliye tarifelerindeki fiyat artışları yüzde 30’lara varırken, Tarım Bakanlığı, sanayi sendikalarının bu durumu akaryakıt ve nakliye fiyatlarındaki artışın yanı sıra araba ve sürücü eksikliğine bağladığını açıkladı.

Tarım Bakanlığı, bilgilerin Ulaştırma Bakanlığı’na gönderildiğini ve sosyal açıdan önemli ürünlerin nakliyesi için fiyatları sabitlemek için önlemler üzerinde çalıştıklarını iddia ederken, Rus Gıda Üretici ve Tedarikçileri Derneği (Rusprodsoyuz) Başkan Yardımcısı Dmitry Leonov, lojistiğin geleneksel olarak meyve ve sebze fiyatları üzerine önemli bir etki yaptığını, ürün fiyatlarındaki nakliye masraflarının ortalama yüzde 13, bazı durumlarda yüzde 20’yi aşabildiğini söyledi.

İşletmelerin artan nakliye maliyetleri ile ürün fiyatlarını optimize etme fırsatına sahip olmadığına dikkat çeken Ulusal Süt Üreticileri Birliği (Soyuzmoloko) Başkanı Artem Belov, lojistik maliyetinin ciddi şekilde arttığını, ancak pazardaki yüksek rekabet göz önüne alındığında üretici ve perakendecilerin nihai fiyatlara artan maliyeti yansıtamadığını vurguladı.