Rusya’nın üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin bağımsız uluslararası para ve finans sistemi oluşturmayı düşündüğü açıklandı.
Sputnik haber ajansı tarafından paylaşılan haberde, AEB ülkeleri ile Çin arasındaki işbirliğine ilişkin video konferans formatında düzenlenen toplantıda böyle bir kararın alındığı bildirilirken, ticarette tek bir uluslararası para birimi uygulamak için çalışmalara başlanacağı iletildi.
Yeni para biriminin değerinin katılımcı ülkelerin ulusal para birimleriyle emtia fiyatlarının endekslenmesi ile hesaplanacağını aktaran ajans, toplantı katılımcılarının taslağı mart ayı sonuna kadar sunmaya karar verdiklerini açıkladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan AEB Entegrasyon ve Makroekonomi Bakanı Sergey Glazyev, küresel ekonomik yavaşlama ve AEB ülkeleri ile Çin’e karşı kısıtlayıcı önlemlerle ilgili ortak zorluklar ve riskler göz önüne alındığında hem düzenli uzman diyalogları düzeyinde hem de ortak önlemler ve projeler alanında pratik işbirliğini yoğunlaştıracaklarını söylerken, Çin’in pandemi krizi sonrası ulusal ekonomik toparlanma aşamasına geçen dünyadaki ilk ülke olduğunu da hatırlattı.
Yaptırımlara maruz kalan Rusya ile ticari ilişkilerini kolaylaştırmayı planlayan ülkeler arasında Hindistan da yer alıyor.
Hindistan Times’ın Hint yetkiliye dayandırdığı habere göre, Rusya’ya uygulanan yaptırımların iki ülke ticareti üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için hükümet harekete geçti.
Hindistan Merkez Bankası ile ülkede faaliyet gösteren SBI ve UCO bankalarının temsilcileri ile görüşmelerin devam ettiği kaydedilirken, Rusya’ya uygulanan yaptırımların Hindistan ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için çalışmalar yürütüldüğü bildirildi.
Hindistan hükümetindeki kaynaklara atıfta bulunan Mint gazetesi, Hindistan ve Rusya’nın dolar ve Euro yerine rupi ve ruble gibi ulusal para birimlerinde ticaret anlaşmaları için bir mekanizma oluşturmayı düşündüklerini aktardı.
6 Mart 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülke arasındaki ticarette Rus Rublesi kullanımı olasılığını ele aldığı açıklanmıştı.
Putin, telefon görüşmesinde Türkiye’ye 30 gemi ayçiçek yağı ve buğday gönderme sözü vermişti.
Türkiye’de ruble ile ticarette adım atılmalı
Yakın zamanda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Nakliye firmalarıyla yaşanan kur anlaşmazlığı gümrükten geçen malların tesliminde sorun oluyor. Tüccarımız Rusya ile ruble üzerinden ticaret konusunda aktif çalışma yapılmasını bekliyor.” ifadelerini kullanmıştı.
İTO’dan yapılan açıklamada mart ayı olağan meclis toplantısındaki konuşmalarına yer verilen Avdagiç, Rusya ile çalışan firmaların, Batılı ülkelerin Rusya’dan çekilmesini yeni bir imkan olarak gördüklerini belirterek, bunun için rublenin kullanılmasına imkan sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.
Avdagiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bu konunun gündeme geldiğini bildiklerini kaydetti.