Merkez Bankası tarafından bankalara getirilen nakit döviz satışı yasağının ülkede banka ve döviz büroları dışında yeni bir döviz piyasasının ortaya çıkmasına neden olduğu kaydedildi.
Kommersant gazetesinin haberine göre, ülkede faaliyet gösteren Telegram ve Vkontakte sosyal ağları üzerinden Rus vatandaşlarının dolar ve Euro alışverişine başladığı ortaya çıkarken, konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, her krizde yasadışı döviz alımlarının gerçekleştiğini, sadece biçim değiştirdiklerini söyledi.
Teknolojinin gelişimi göz önüne alındığında artık sosyal ağlarda yasadışı döviz alışverişinin beklenen bir gelişme olduğunu söyleyen Forward Legal Hukuk Bürosu avukatı Timur Tazhirov, bu tür operasyonların riskli olduğunu vurgulayarak vatandaşları idari ve cezai sorumluluk konusunda uyarıyor.
Telegram uygulamasında dolar ve Euro alışverişini içeren kanalların çoğunun mart ayının ilk iki haftasında oluşturulduğunu ileten Kommersant, bazı kanalların doları satın alınabilecek olası yerler hakkında güncel bilgileri yayınlayarak hangi borsalarda ve hangi fiyata yabancı para alınabileceğini söylediğini yazdı.
Gazete, katılımcıların belirli bir fiyattan döviz satmayı teklif ettikleri veya ne kadar paraya ihtiyaç duyduklarını Telegram grubuna yazdıklarını bu tür gruplardaki fiyat etiketinin dolar veya Euro başına 200 rubleye ulaştığını da ekledi.
Dolar alınabilecek yerler hakkında güncel bilgiler yayınlayan Telegram kanallarında örneğin Kievskaya Caddesi’ndeki McDonald’s yakınlarındaki biriyle iletişim kurulması halinde 150 ruble kurla dolar satın almanın mümkün olduğunu aktaran Kommersant, 0 Mart itibariyle Merkez Bankası kararıyla bankaların döviz bürolarının nakit dolar ve Euro vermediğini, döviz bürolarının 9 Eylül’e kadar kapalı olduğunu belirtti.
Aynı zamanda 9 Mart’tan itibaren döviz mevduatları ve hesaplarında dövizi olan Rus vatandaşlarının 10 bin dolardan fazla para çekmesi de yasaklandı.