Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm), hükümet tarafından iç turizmi desteklemek için daha önce sunulan ve yerli turistlerin tatil harcamalarının bir kısmını karşılayan turizm geri ödeme programını yeniden başlatma kararı aldı.
Yeniden başlayan programın 1 Temmuz’a kadar geçerli olacağını belirten Rosturizm, programın bu aşamasının 2022’nin başından bu yana ikinci kez uygulandığını vurgularken, daha önce 2022’de kış ve sonbahar olarak sadece iki aşama olacağı planlanan turizm geri ödeme programının (Cashback) jeopolitik durum nedeniyle yeniden başlatılmasına karar verildiğini aktardı.
Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova, programın yeniden başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, birçok yabanı ülkenin hava sahasını Rusya’ya kapatması sonrası iç turizmi desteklemek için daha önce vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören turistik cashback programını tekrar başlatma kararı verdiklerini ifade etti.
Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova gazetecilere verdiği demeçte, 1 Mart gecesi turistik Cashback programı dahilinde ajansa ayrılan fonların şimdiden tükenmesi nedeniyle planlanandan önce geri ödemeli tur satışlarını kapatacaklarını duyurmuş, yaklaşık 700 bin Rus vatandaşının bu dönemde ödeme programından yararlandığını iletmişti.
“Programın ara sonuçları dikkate alınırsa şu anki aşama için planlanan miktar zaten neredeyse tamamen turistlere tahakkuk ettirildi. Yaklaşık 700 bin kişi şimdiden turizm geri ödeme programı kapsamında 12 milyar ruble hacimde paket tur satın aldı. Şartlara uygun olarak 2,5 milyar rubleden fazlası ise iade edilecek” diyen Doguzova, bu nedenle Cashback programının planlanandan önce tamamlanacağını, 1 Mart gecesi sona ereceğini aktarmıştı.
Rusya hükümeti tarafından iç turizmin gelişmesi için sunulan turizm geri ödeme programının beşinci aşaması 18 Ocak’ta başlamış, bu çerçevede Rus turistlerin 30 Nisan’a kadar ülke sınırlarında paket tur satın alabileceği duyurulmuştu.
Rosturizm tarafından 2020 yılında başlatılan cashback programı hem turistleri hem de işletmeleri aynı anda desteklemenin mümkün olduğu bir destek önlemi olarak görülürken, tedbirin turizm sektöründeki en etkili önlem haline geldiği ve uzmanlara göre iç turizmin yeniden canlandırılmasına yardımcı olduğu ifade ediliyor.