Ana Sayfa Ekonomi Rusya, tahıl ihracatında rubleyle ödemeye geçmek istiyor

Rusya, tahıl ihracatında rubleyle ödemeye geçmek istiyor

0
Rusya, tahıl ihracatında rubleyle ödemeye geçmek istiyor
Rusya Buğday Ticareti

Ukrayna’daki askeri operasyon ve Batı ülkelerinin finansal yaptırımları sonrasında ihraç ettiği tahıl ürünlerinin ödemelerinde zorluk yaşayan Rusya, Türkiye gibi ülkelerle ihracatta ulusal para birimlerine geçmeye çalışıyor.

Ülkenin en büyük tahıl ihracatçılarını çatısı altında toplayan Rusya Hububat İhracatçıları Birliği, Rusya Merkez Bankası’ndan ihracat ödemelerindeki riskleri en aza indirecek önlemler geliştirmesi için öneri mektubu gönderdiğini açıklarken, birliğin teklif ettiği girişimler arasında özellikle Türkiye gibi en büyük tahıl alıcıları için ruble ile ödeme imkanının kolaylaştırılması yer alıyor.

Birlik, Rusya’nın kısa vadede en azından ticarette ulusal para birimlerine geçmeye hazır olan Türkiye ile çalışabileceğini vurguladığı mektubunda, Merkez Bankası’ndan Rus tahılının yabancı alıcılarının ihracat sözleşmeleri kapsamında ruble olarak ödeme yapma olasılığını araştırmasını istedi.

Girişimin geçen hafta Merkez Bankası’nda birlik ile yapılan toplantıda tartışılan konular listesinde yer aldığını aktaran Kommersant gazetesi, Rusya’nın en büyük tarım ürünleri alıcıları olan Türkiye, Mısır, İran ve Suudi Arabistan’da tahıl alıcılarına hizmet veren yabancı bankalara ruble likiditesi sağlanmasının talep edildiğinin altını çizdi.

Kommersant’a konuşan kaynaklar, Rus tahıl üreticilerinin daha önce ihracat sözleşmelerinde ödemeleri döviz cinsinden gerçekleştirdiğini belirtirken, ancak Ukrayna’daki askeri operasyon ve sonrasında uygulanan finansal kısıtlamaların Rus ihracatçıları zor durumda bıraktığını söylüyor.

Uzmanlar, ihracat ödemelerinde yabancı muhabir bankaların her zaman para transferini kabul etmemesi nedeniyle ödemlerin gerçekleşemediğini, bu nedenle ulusal para birimlerine geçiş için Merkez Bankası’nın daha aceleci davranması gerektiğini sözlerine ekledi.

Rusya Hububat İhracatçıları Birliği, ayrıca Merkez Bankası’ndan daha önce belirlenmiş limitler dahilinde ruble cinsinden ciro kredisine devam etme konusunu çözmesini de isterken, ulusal düzeyde savaş risklerine karşı taşıyıcıların kargo ve mallarını sigortalama olasılığını geliştirmesini istiyor.

Birlik, yabancı şirketlerin Rusya Federasyonu limanlarına giren gemilerle ilgili riskleri sigortalamaya hazır olmadığına da dikkat çekiyor.

Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Eduard Zernin, piyasa katılımcılarının hububat sevkiyatlarında lojistik, sigorta ve ödeme konusunda ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya olduğunu kaydederken, tahılı ithal eden ülkelerin Rus ihracatçılarla herhangi bir para biriminde çalışmaya hazır olduğunu da belirtiyor.

Rusya’nın 2021 yılı tarım ürünleri ihracatı

Rusya Tarım Bakanlığı’na bağlı Federal Tarım İhracatı Geliştirme Merkezi Agroexport, geçtiğimiz yılın nihai verilerine göre hazırladığı raporunda, 2021 yılında ülkenin tarım ürünleri ihracatı hacminin toplamda 37,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirmişti.

2019’da Rusya’nın tarım ürünleri ihracatı 25,6 milyar dolar, 2020 yılında ise 30,5 milyar olmuştu.

2021 yılında Rusya’nın tarım ürünleri ihracatının fiziki olarak 71,1 milyon tona ulaştığını bildiren Agroexport, toplam göstergede en büyük payın tahıl ürünleri olduğunun da altını çizdi.

Tarım ürünlerinde en büyük müşteri AB

Ülkenin diğer tarım ürünleri da yüzde 12 artarak 4,953 milyar dolara ulaşırken, Rus tarım ürünlerinin en büyük alıcısı, ithalatını bir önceki yıla göre yüzde 41 artırarak 4,716 milyar dolara çıkaran ve ihracattaki payı yüzde 12,5’e ulaşan Avrupa Birliği (AB) oldu.

Rusya’nın geçtiğimiz yılın nihai sonuçlarına göre tarım ürünleri ihracatındaki payı yüzde 11,5’ye ulaşan Türkiye, sıralamada ikinciliğini sabitlerken, Türkiye’nin Rusya’dan gerçekleştirdiğin tarım ürünleri ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 38 artışla toplamda 4,33 milyar dolara ulaştı.

Üçüncü sırada ise Rusya’nın en büyük stratejik ortağı Çin Halk Cumhuriyeti yer alırken, öte yandan bu ülkenin geçtiğimiz yıl Rusya’dan tarım ürünleri ithalatının yüzde 12 azalarak 3,554 milyar dolara gerilediği, Rusya’nın ihracattaki payının da yüzde 9,4’e düştüğü kaydedildi.