Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, İstanbul’da gerçekleşen Rusya-Ukrayna görüşmelerinin henüz çok umut verici olmadığını belirtirken, en önemli gelişmenin Ukrayna tarafının nihayet isteklerini net bir şekilde formüle ederek müzakere masasına oturması olduğunu söyledi.
“Ukrayna tarafı en azından somut olarak formüle etmesi ve önerilerini kağıda dökmeye başlaması bizim için çok olumlu. Şimdiye kadar bunu başaramamıştık. Öte yandan anlaşmaların kağıda dökülmesi için daha uzun bir yol var” diyen Peskov, tarafların müzakerelerde ilerleme kaydettiğini tam olarak söylemenin imkansız olduğunu vurguladı.
İstanbul görüşmeleri sonrası tarafların ilerlediğini kimsenin iddia etmediğinin altını çizen Peskov, kimsenin bu müzakere turunu olumlu bulmadığını da sözlerine eklerken, “Buradaki nüansları anlamak çok önemli. Lütfen dün yapılan açıklamaları dikkatlice okuyun. Daha yapıcı geçtiği ifade edildi. Ayrıca biz müzakere masasında konuşulanlarla ilgili yorum yapmaktan kaçındığımızı da defalarca ifade ettik” dedi.
Günlük basın toplantısında konuşan Peskov, daha önce İstanbul’daki görüşmelerin 2 gün süreceğinin iddia edildiği, ancak neden sadece bir gün sürdüğünü soran gazetecilere, müzakere süresinin ne azaltıldığını ne de uzatıldığını vurgularken, “Görüşmeleri kimse kısaltmadı. Heyetler daha fazla koordinasyon ve pozisyon uyumu için merkezlerine geri döndüler. Fikir alışverişleri sonrası görüşmelere video konferans formatında devam edecekler” dedi.
Kremlin Sözcüsü, Rusya’nın Ukrayna ile müzakereler de dahil olmak üzere Kırım’ı kimseyle tartışmayacağını, bu bölgenin Rusya Federasyonu’nun bir parçası olduğunu söyledi.
Peskov, Ukrayna ile Kırım konusunda anlaşmaya varılması seçeneklerinin olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta, “Kırım, Rusya Federasyonu’nun bir parçasıdır ve anayasamıza göre Rusya Federasyonu topraklarının kaderini kimseyle tartışamayız. Bu söz konusu değil. Çünkü anayasamızda yazıyor” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’nın güvenliğinin garantörü olacak olan ülkeler hakkındaki soruları yanıtsız bırakan Kremlin Sözcüsü, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeler sonrası Rus heyetinin başkanlığını yapan Medinsky’nin Ukrayna’nın sunduğu koşullarıyla ilgili Rusya’nın yanıtı hakkında kamuoyuna ek açıklama yapacağını söyledi.
Ukrayna meselesinde duygusal davranmıyoruz
Rusya’nın Ukrayna ile barış anlaşmasına giderek yakınlaşmasının Rus kamuoyunda birçok kişi tarafından tepki ile karşılanması ile ilgili soruları da cevaplayan Peskov, Rusya’nın orada bir Stalingrad Muharebesi planlamadığını hatırlatarak, “Takvimimizde bir Stalingrad Muharebesi gibi sonuna kadar gitmek gibi bir plan yok ve olmamalı. En önemlisi duygulara yer olmamalı. Müzakerelerde profesyoneller var ve onlara güvenmeniz gerekiyor. Rus tarafının pozisyonu iyi biliniyor. Mantıklı, sağlam bir temeli var ve bu pozisyonumuz değişmedi. Çalışmaya devam ediyoruz. Böyle duyguları Rusya’ya dost olmayan ülkelere bırakalım” diye konuştu.
Macron’un insani yardım operasyon planları
Peskov, daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Mariupol’de insani yardım operasyonu konusunda henüz ilerleme olmadığını söylerken, bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşen Macron’un bu görüşmenin ardından Mariupol’a insani bir operasyonun bu aşamada imkansız olduğunu belirttiğini hatırlatarak, böyle bir planın şu anda mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.
Rubleyle doğalgaz ödemesi 31 Mart’ta başlamayacak
Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’ya dost olmayan ülkelere 31 Mart itibariyle rubleyle doğalgaz sevkiyatları hakkında yaptığı açıklamada, Rus gazının rubleyle ödenmesi sürecinin doğrudan 31 Mart’ta başlatılmayacağını, bunun uzun bir süreç olduğunu ifade etti.
Doğalgaz için yeni ödeme kurallarının yarından itibaren tüketiciler için geçerli olup olmayacağı sorularını “Hayır, kesinlikle başlatılamaz” diye yanıtlayan Peskov, ödeme ve teslimatların zaman alıcı bir süreç olduğunu hatırlatırken, bu sürecin bir günde gerekleşemeyeceğini sözlerine ekledi.
Rublenin ihracat ödemelerinde yaygınlaştırılması
Peskov, Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya’nın ihracatında ödemelerin rubleyle yapılması uygulamasının genişletilmesi teklifine de değindiği konuşmasında, “Doların prestijinin son yıllarda erozyona uğradığı ve tek alternatifin ulusal para birimlerinin kullanımını genişletmek olduğu göz önüne alındığında, doğalgazın yanı sıra diğer ihracat kalemlerinde ulusal para birimlerinin kullanılması çok mantıklı, ancak geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Peskov, Rusya ile Çin arasındaki ilişkileri ise stratejik bir ortaklık olarak tanımlayarak şunları kaydetti:
“Bu, Rusya ile Çin arasında son dönemde yaşanan bir yakınlaşma değil. Bu, gerçekten çok yüksek bir düzeyde olan ilişkilerin sistematik olarak daha da geliştirilmesidir. Bu ilişkilerin daha da gelişmesini kuvvetle destekliyoruz ve bekliyoruz. Çin’in güvenilir bir ortak olduğunu gördük ve bu anlamda bir şeyin değişmeyeceğini umuyoruz.”