Uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard’ın Rusya’dan çekilmesiyle kendi ulusal kredi kartına yönelen Rusların MIR üzerinden gerçekleştirdiği işlemlerde büyük artış gözlemleniyor.
RBK gazetesi, Rusya’nın en büyük bankalarının verilerine dayanarak yaptığı haberinde, ülkede MIR kredi kartlarıyla yapılan işlemlerin payının, uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard’ın 10 Mart’ta Rusya’dan ayrılmasının ardından mart ayında arttığını bildirirken, yabancı sistemlerin desteklediği kartlarının Rusya’da çalışmaya devam ettiğini ve MIR kartlarına kıyasla hiçbir dezavantajının olmamasına rağmen pazar paylarında düşüş yaşandığını kaydetti.
Rusya Merkez Bankası’na göre 2021 yılında tüm banka kartı işlemlerinin yüzde 25,7’sinin MIR kartlarına ait olduğunu yazan RBK, yeni kredi kartı başvurularındaki payının ise yüzde 32,5 olarak gerçekleştiğin vurgularken, Rusya’nın en büyük özel bankalarından Tinkoff Bank, 28 Şubat’tan bu yana geçen ay boyunca MIR kredi kartları ile yapılan ödemelerin payının yüzde 18’den yüzde 26’ya yükseldiğini açıkladı.
Göstergenin Visa ve Mastercard kartlarının Apple Pay ve Google Pay ile çalışmayı bırakmasının ardından keskin bir şekilde yükselmeye başladığını söyleyen Tinkoff Bank temsilcileri, 21 Mart’a kadar MIR kredi kartı kullanımının yüzde 33’e ulaştığını ifade etti.
Rusya’nın ikinci büyük kamu bankası VTB Bank, mart ayında MIR kredi kartları ile yapılan ödemelerin payının yüzde 28,4 ile en yüksek seviyelere ulaştığını vurgularken, şubat ayı için ortalama değerin yüzde 18,4 olduğunu söyledi.
Buna göre mutlak anlamda MIR kredi kartlarıyla ödemelerde hacimlerin bir ayda yüzde 10 arttığını aktaran VTB Bank basın servisi, banka müşterilerinin mağazalarda 83 milyar ruble tutarındaki alışverişlerini yerli kredi kartıyla gerçekleştirdiklerini iletti.
“Bu sonuç yıllık bazda yüzde 73’ten daha fazla” diye konuşan VTB Bank Yönetim Kurulu Üyesi Svyatoslav Ostrovsky, bunun sonucunda MIR’in banka kartlarıyla yapılan POS cihazı işlem cirosundaki payının yıl içinde yüzde 23’ten yüzde 34’e yükseldiğini, mart ayında bazı günlerde yüzde 45’e ulaştığını kaydetti.
Bir diğer özel kredi kuruluşu Alfa-Bank, yıl içinde MIR kredi kartları ile ödemelerin yüzde 15’ten yüzde 18 oranlarına çıktığını belirtirken, Russkiy Standard Bank, mart ayında MIR kartlarının ödemelerdeki payının yüzde 30’u aştığını bildirdi.
Mart ayı başlarında Batı ülkeleri tarafından ekonomik yaptırım yağmuruna tutulan Rusya’daki büyük kredi kurumlarının müşterilerinin toplu şekilde ulusal kredi kartı sistemi MİR’e geçmeye başladığı açıklanmıştı.
Uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard hizmetlerini kısıtlı Rus bankalarıyla çalışmayı bırakmaya zorlayan Batı yaptırımları sonrası 24 Şubat’tan bu yana MIR kredi kartı başvurularında büyük talep kaydeden VTB Bank ve Gazprombank gibi yaptırım altındaki Rus bankaları, son bir haftada başvuruların en az yüzde 15 arttığının altını çizdi.
Türkiye’de MIR
Türkiye’de MIR kredi kartını destekleyen bankalar arasında İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank bulunuyor.
Ziraat Bankası, 2019 yılında ATM ve POS’larında MIR Logolu kartların kullanılmaya başlandığını duyurmuştu.
Açıklamada, MIR kart kullanıcılarının Türkiye’yi ziyaretleri sırasında Ziraat Bankası’nın yaygın ödeme ağı sayesinde 7 bini aşkın Ziraat Bankası ATM’sinden nakit ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri ve 500 bine yakın Bankkart üye işyerinde kartlarını kullanarak güvenle alışveriş yapabilecekleri belirtilmişti.
Rusya Merkez Bankası’na bağlı Ulusal Ödeme Kartı Sistemi (NSPK) tarafından yapılan açıklamada, Merkez Bankası tarafından geliştirilen ulusal kredi kartı MIR’in Türkiye ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Vietnam, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan gibi ülkelerde kabul edildiğinin altı çizilirken, yaptırım uygulayan ülkelerde ise MIR UnionPay kredi kartıyla ödemelerin gerçekleştirilebileceği ifade edilmişti.
Batı’nın Rusya’ya finans alanında da sürekli yaptırımları nedeniyle geliştirilmek zorunda kalınan Rus kredi kartı sistemi MİR’in kullanımına ilk olarak Türkiye İş Bankası başlamıştı.
Daha sonra Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın da dahil olduğu sistem, Avrasya Ekonomi Birliği (EAEU) üyesi ülkeleri Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Kazakistan’ın yanı sıra Özbekistan, Tacikistan, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bazı bölgeleriyle birlikte Vietnam’da da kullanılmaya başlandı.