Dün, 5 Nisan 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
AB’den Rusya’ya 5. yaptırım paketi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’dan kömür ithalatına yılda 4 milyar Euro değerinde ithalat yasağı getireceklerini duyurdu.
Rusya’dan kömür ithalatına yılda 4 milyar Euro değerinde ithalat yasağı getireceklerini belirten von der Leyen, Rusya’nın en büyük ikinci bankası olan VTB’nin de aralarında bulunduğu dört önemli Rus bankasına tam işlem yasağı konacağını bildirdi.Von der Leyen, “Artık piyasadan tamamen kopardığımız bu dört banka, Rus bankacılık sektöründeki pazar payının yüzde 23’ünü temsil ediyor. Bu, Rusya’nın mali sistemini daha da zayıflatacak.” ifadelerini kullandı.
Rusya’ya ait ve bu ülke tarafından işletilen gemilerin AB limanlarına erişiminin yasaklanmasının da pakette yer alacağını belirten von der Leyen, Rus ve Belarus karayolu taşımacılığı operatörlerine de yasak önereceklerini, bu yasağın, Rus endüstrisinin temel malları elde etme seçeneklerini büyük ölçüde sınırlayacağını aktardı.
Von der Leyen, Rusya’nın teknolojik tabanını hedef alan, 10 milyar Euro değerinde ilave ihracat yasakları da getireceklerini bildirerek, Rusya’nın ve oligarklarının odundan çimentoya, deniz ürünlerinden liköre kadar olan ürünlerdeki para akışını kesmek için 5,5 milyar Euro değerinde bazı özel yeni ithalat yasakları uygulanacağını duyurdu.
Putin: Yurt dışına gıda ihracatı konusunda daha ihtiyatlı olacağız
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’ya karşı düşmanca politikalar yürüten ülkelere karşı gıda ihracatı konusunu yakından takip edeceklerini belirterek, “Bu yıl küresel gıda kıtlığı yaşanırken, yurt dışına gıda ihracatı konusunda daha ihtiyatlı olacağız.” dedi.
Putin, Rus yetkililerle ülkedeki tarım sektörü ve yaptırımlara ilişkin gerçekleştirdiği toplantıda, küresel enerji sektöründeki durumun, piyasa dışı alınan önlemler sonucu kötüleştiğine işaret etti.
Bazı Avrupa ülkelerinde Gazprom’a baskı yapıldığını belirten Putin, “Ortaklarımızın, enerji alanındaki hatalarından ötürü Rusya’yı suçlama ve burada ortaya çıkan sorunları yine Rusya pahasına çözmeye çalıştıklarına tanık oluyoruz. Bazı şirketlerimizin varlıklarının kamulaştırılmasına ilişkin yetkililerin açıklamalarını da duyuyoruz. Bunun iki ucu keskin bir silah olduğunu kimse unutmasın.” ifadelerini kullandı.
Stoltenberg Rusya’nın Donbass’ı hedeflediğini söyledi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus güçlerinin geri çekilmek yerine, yeniden konumlanarak Ukrayna’nın Donbass bölgesini tümüyle ele geçirmeyi ve Kırım’a bir kara köprüsü oluşturmayı hedeflediğini belirtti.
Zelenskiy, AB ve NATO ülkelerinden Rusya ile iş yapmayı tamamen bırakmalarını istedi
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Birliği ve NATO ülkelerine, “kendilerine daha fazla silah yardımı yapmalarını ve Rusya ile iş yapmayı tamamen bırakmaları” çağrısı yaptı.
ABD’den Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması çağrısı
ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’yı Ukrayna’da savaş suçu işlemekle suçladı ve uluslararası topluma, Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması çağrısı yaptı.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise konuşmasında doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e seslenerek, ”Rus ordusuna karşı hiçbir görgü tanığınca doğrulanmayan asılsız suçlamaları vicdanınıza sunuyoruz.” dedi.
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Putin ile “normale dönüş” olmayacağını söyledi
Steinmeier, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF’ye yaptığı açıklamada, 2001’de Almanya’da Federal Meclis’te konuşan Putin ile 2022’de kendini sığınıktaki gibi kapatmış “savaş çığırtkanı” Putin’i birbirinden ayırmak gerektiğini belirtti. 20 yıllık bu yolda neler yaşandığının düşünülmesi gerektiğini ifade eden Steinmeier, “Asıl üzücü olan şey, birçok açıdan başarısız olmamız.” değerlendirmesinde bulundu.
Steinmeier, bu başarısızlıkların arkasında Rusya’nın Avrupa’nın güvenlik mimarisine entegre edilemeyişini gösterdi.
İspanya, 25 Rus diplomat ve personeli sınır dışı etme kararı aldı
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Rusya’nın Ukrayna’nın Buça şehrinde sivilleri öldürmesine karşılık olarak, “ulusal güvenliği tehdit” gerekçesiyle 25 Rus diplomat ve büyükelçilik personelini sınır dışı etme kararı aldıklarını açıkladı.
Fransa, Almanya, Danimarka, Litvanya, İsveç, İtalya, Slovakya, Belçika da son günlerde ülkelerinde görev yapan birçok Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.
Rusya-Türkiye uçuş programları mayıs tatiline kadar eski haline dönebilir
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova, Rus ve Türk heyetlerinin mayıs tatillerine kadar iki ülke arasındaki uçuş programlarını kademeli olarak eski haline getirmek için çalıştıklarını duyurdu.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından açıklama yapan Doguzova, kişisel Telegram hesabından paylaştığı bilgide, “Mevcut durumu Türkiye tarafıyla masaya yatırdık. Yaklaşan turizm sezonu için koşullar yaratmaya çalışıyoruz ve nisan ayından itibaren mayıs tatillerine kadar uçuş programlarını kademeli olarak eski haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.
İngiliz şirketlerin çoğu Rusya-Ukrayna geriliminden etkileniyor
İngiltere’nin başkenti Londra’da önde gelen iş dünyası topluluklarından Direktörler Enstitüsü (IoD), her 10 İngiliz şirketinden 9’unun Rusya-Ukrayna geriliminden ekonomik olarak olumsuz etkilenmesinin beklendiğini duyurdu.
Ankette, her 10 İngiliz şirketinden 9’unun Rusya-Ukrayna savaşından ekonomik olarak olumsuz etkilenmesinin beklendiği aktarılarak, ankete katılan şirket yöneticilerinin yüzde 53’ünün artan enerji fiyatlarının faaliyetlerinde olumsuz etki yarattığını belirttiği, böyle düşünen yöneticilerin oranının geçen yılın mart ayında yüzde 14 olduğu bildirildi.
Ankete katılan yöneticilerin yüzde 51’inin İngiltere’de 2022 sonunda yıllık enflasyonun yüzde 6 seviyesinin üzerinde gerçekleşmesini beklediği kaydedildi.
Rusya devlet bütçesinin ek petrol ve gaz gelirleri düşüşte
Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, mart ayında Rusya bütçesinin elde ettiği petrol ve gaz gelirlerinin beklenen aylık hacimden 302 milyar ruble daha düşük olduğu belirtildi.
Düşüşün doğalgaz ihracat hacimlerinin tahmin seviyesinden sapması ve ayrıca petrol hammaddeleri ihracatı üzerindeki tüketim vergisinin geri ödenmesinde yapılan değişiklerden kaynaklandığı ifade edilen bakanlık açıklamasında, gerçek petrol fiyatının taban seviyesinin üzerine çıkmasıyla bağlantılı olarak federal bütçede beklenen ek petrol ve gaz gelirleri hacminin nisan ayında 798,4 milyar ruble olarak tahmin edildiği de vurgulandı.
Moskova Borsası yeniden düşüşe geçti
on günlerde yatırımcıların büyük ilgisi sayesinde yükselişe geçen Moskova Borsası (MOEX) Endeksi, Batı’dan gelen yeni yaptırım haberleriyle birlikte tekrar düşüşe geçerek gün içerisinde yüzde 6 değer kaybetti.
Bugünkü işlem verilerine göre, Moskova Borsası’nda RTS Dolar Endeksi yüzde 6’dan fazla düşüşle 975,4 puana gerilerken, Moskova Borsası’nın Ruble Endeksi yüzde 6,6’dan fazla düşüşle 2576,34 puana geriledi.
Moskova saatiyle 16:00’da ise az da olsa değer kazanan MOEX Endeksi, günü yüzde 3,86 kayıpla 2680 puanda tamamladı.
Rus şirketlerinin hisse senetleri geçen haftaki keskin yükselişin ardından tekrar düşüşe geçerken, hisselerde en büyük düşüş yüzde 12 ile Sberbank, yüzde 10,86 ile Rosneft ve yüzde 10,74 ile VTB’de yaşandı.
Rusya, FIFA’nın ihraç kararına karşı itirazını geri çekti
Rusya Futbol Federasyonu (RFS), FIFA’nın 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turnuvasından ihraç kararına karşı Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) yaptığı itirazı geri çekti.
CAS’tan yapılan açıklamada RFS’nin, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası FIFA Konseyi’nin aldığı karara yönelik temyiz başvurusunu çektiği ifade edildi.
Fakat RFS, UEFA’nın Rus kulüpleri ve milli takımlarını ikinci bir duyuruya kadar organizasyonlarından men etme kararına karşı mücadelesini sürdürecek.