Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Batı yaptırımları ve tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılara rağmen, Rusya’nın başkenti Moskova’daki işletmelerin ocak ve şubat aylarında sanayi üretim hacimleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,6 artış gösterdi.
Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Yefimov, 2022’nin başından bu yana sanayi üretim hacminin neredeyse dörtte bir oranında arttığını vurgularken, olumlu dinamiklerin ağırlıklı olarak yüzde 33,5 artışla imalat sanayinde kaydedildiğini açıkladı.
Moskovalı işletmelerin pompa ve kompresör ekipmanlarının yanı sıra motor, valf ve regülatörler de dahil olmak üzere genel amaçlı ekipman üretim hacimlerinde son iki ayda yüzde 95,7 artış meydana geldiğini söyleyen Yefimov, elektrikli ekipman üretiminde de yüzde 86,2 artış gözlemlendiğini aktardı.
Bu kategorilerde üretim hacimlerinde yaşanan keskin büyümenin kablo endüstrisinin gelişmesi ve ithal ikame programı kapsamında yeni ürünlerin yaratılması nedeniyle kaydedildiğinin altı çizilirken, başkentte üretilen kablo ürünlerinin inşaat, madencilik, uçak imalatı, iletişim, robotik ve tıp alanlarında da talep gördüğü belirtildi.
Yefimov, başkent sanayisinin yaptırımlara rağmen durmadığına işaret ederek, “Araçlar için bileşen üretimi yüzde 88 arttı. Kağıt ve kağıt ürünleri üretiminde de olumlu dinamikler kaydedildi. Yılın başından bu yana bu ürünlerin üretiminde yüzde 20,8’lik bir artış. ilaç üretiminde de yüzde 24,4 artış kaydediyoruz” diye ekledi.
Türkiye ile Moskova arasındaki ticaret hacmi de yükseliyor
Yakın zamanda açıklama yapan başkent belediyesine bağlı Moskova İhracat Merkezi verilerine göre, 2021 yılında Türkiye ile ticaret hacmi bir önceki yıla kıyasla yüzde 66,7 artışla 14,8 milyar doları aştı.
Moskova’nın Türkiye’ye ihracatının özellikle mühendislik ürünlerine taleplerdeki artış sayesinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin özellikle mekanik ekipman ve makinelere olan talebinde artış meydana geldiği vurgulandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan ekonomiden sorumlu Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Yefimov, Türkiye’nin Rusya’nın önemli bir ticari ve ekonomik ortağı olduğunu vurgularken, “Yabancı şirketleri bu şehre çeken faktörler arasında imtiyazlı vergilendirme, elverişli coğrafi konum, düşük ithalat vergisi oranları ve rekabetçi bir ekonomidir. Rusya’nın Türkiye ile 2021’deki ticaret hacmi yüzde 56,6 artarak neredeyse 33 milyar dolar olurken, Moskova’nın bu ticarette sahip olduğu pay yüzde 44,9’a ulaştı” diye konuştu.