Ana Sayfa Rusya'da Dün Neler Oldu Rusya’da dün neler oldu? 7 Nisan 2022

Rusya’da dün neler oldu? 7 Nisan 2022

0
Rusya’da dün neler oldu? 7 Nisan 2022

Dün, 7 Nisan 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov: Ukrayna, kendi tekliflerinden çekiliyor ve yeni provokasyonlar yapıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tarafının, müzakerelerde kendi tekliflerinden çekilmeye ve provokasyonlar yapmaya başladığını söyledi.

İstanbul’da imzalanan belgede Ukrayna heyetine başkanlık eden David Arakhamia’nın imzasının yer aldığına dikkati çeken Lavrov, “Ukraynalılar, İstanbul’daki belgede, Ukrayna’nın gelecekteki güvenliğinin Kırım ve Sivastopol için geçerli olmadığını kaydetti. Dünkü taslakta ise bununla ilgili formüller yok. Bunun yerine, 23 Şubat itibarıyla bir tür ‘etkili kontrol’ ile ilgili muğlak formüller teklif ediliyor.” şeklinde konuştu.

Kırım ve Donbass konularının üst düzeyde görüşülmesi teklif edildiğini aktaran Lavrov, şunları kaydetti:

“Ayrıca, Kırım ve Donbass sorunlarının Rusya ve Ukrayna liderlerinin görüşmesinde ele alınması teklif ediliyor. (Ukrayna Devlet Başkanı) Zelenskiy’nin böyle bir görüşmenin ancak çatışmalar sona erdiğinde mümkün olduğu yönde defalarca açıklama yaptığını hatırlıyoruz. Büyük ihtimal, sonraki aşamada Ukrayna tarafı, askeri birliklerin çıkarılmasını isteyecek ve giderek yeni şartlar koşacak. Bu niyet anlaşılır ancak kabul edilemez.”

Washington, Kiev yönetimini kontrol ediyor

Ukrayna’nın ileride askeri tatbikatlara katılması konusuna değinen Lavrov, “Arakhamia’nın imzaladığı belgede, Ukrayna’nın tarafsız, ittifaksız ve nükleer olmayan statüsü bağlamında yabancıların katılımıyla herhangi bir askeri tatbikatın Rusya dahil tüm garantör devletlerin rızasıyla yapılabileceği söyleniyordu. Ancak tarafımıza ulaşan taslakta, bu kesin madde değiştirilmiştir. Şimdi, tatbikatların gerçekleşmesinin garantör devletlerinin çoğunluğunun rızasıyla Rusya’dan söz edilmeden yapılmasının mümkün olduğu belirtiliyor.” dedi.

Ukrayna’nın anlaşabilme kapasitesine sahip olmadığına işaret eden Lavrov, “Bu anlaşmazlık kronik hale geldi. Bu, Kiev’in mutabakata varılan anlayışlardan vazgeçerek müzakere sürecini uzatma ve hatta bozma yönündeki amacını gösteriyor.

Peskov: Önemli sayıda asker kaybımız var

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Sky News’e verdiği röportajda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıda Rusya’nın önemli sayıda asker kaybettiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü, gelecek günlerde veya öngörülebilir gelecekte bu operasyonun hedeflerine ulaşacağını veya Rus ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerle savaşın biteceğini umduğunu ifade etti.

NATO’nun asıl amacının Rusya’nın karşısına çıkmak olduğunu vurgulayan Peskov, NATO’nun işgal nedeniyle artık daha güçlü olduğunu belirtti. Peskov, “Durumu yeniden dengelememiz gerekiyor ve kendi güvenliğimizi sağlamak için ek önlemler almalıyız. Çünkü NATO’nun barışçıl bir ittifak değil, bir çatışma makinesi olduğuna derinden inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Blinken: Rusya tarihin hakkında vereceği karardan kaçamaz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’ya yönelik saldırıları ve ülkedeki sivil ölümleri nedeniyle Moskova’ya yönelik yaptırımlara devam edeceklerini vurgulayarak, “Rusya, tarihin hakkında vereceği karardan kaçamaz.” dedi.

Ukrayna’ya sağladıkları askeri destek ve insani yardımı kararlılıkla sürdüreceklerini anlatan Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bugün yaptıkları görüşmede ABD’nin ve diğer ülkelerin Kiev’e nasıl daha fazla yardım edebileceğini ele aldıklarını belirtti.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, Rus mevkidaşı Şoygu ile telefonda görüştü

T.C. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Akar tarafından Rusya ile Ukrayna arasında diplomatik bir çözüme yardımcı olmak üzere acilen ateşkese gidilmesinin önemi ve başta Mariupol olmak üzere sivillerin emniyetli şekilde kara veya denizden tahliye edilmesinin aciliyeti vurgulandı.

Rusya, BM İnsan Hakları Konseyindeki yetkilerini feshetti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyesi olarak yetkilerinin erken feshedilmesine ilişkin karar aldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, BM Genel Kurulunda Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınmasına tepki gösterildi.

Söz konusu kararın “hukuka aykırı” ve “siyasi olarak motive edilmiş bir adım” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Rusya Federasyonu, 7 Nisan 2022’den itibaren BM İnsan Hakları Konseyi üyesi olarak yetkilerinin erken feshedilmesine ilişkin bir karar aldı.” ifadesi kullanıldı.

193 üyeli BM Genel Kurulu, Ukrayna’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınmasını oylamıştı.

Rusya’nın İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasına 93 ülke destek verirken 24 ülke karşı çıkmış, 58 ülke ise çekimser kalmıştı.

AP’den Rusya’dan petrol, gaz, kömür ve nükleer yakıt ithalatına acil ambargo çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya’dan petrol, gaz, kömür ve nükleer yakıt ithalatına yönelik ambargo uygulaması çağrısının da yer aldığı karar tasarısını kabul etti.

Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, Rusya’dan petrol, kömür, nükleer yakıt ve gaz ithalatına tam ve acil ambargo konulması dahil olmak üzere Rusya’ya ek cezai önlem alınması çağrısında bulunulan karar 22 hayır oyuna karşı 513 evet oyuyla kabul edildi. 19 milletvekili çekimser kaldı.

Rusya’nın G20 ve İnterpol gibi uluslararası kuruluşlardan men edilmesini talep eden AP, Rus bankalarının uluslararası para transferi sistemi SWIFT’ten ihraç edilmesini istedi.

Rusya’nın petrol üretiminin nisanda yüzde 4 ila 5 azalması bekleniyor

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, lojistik sorunları nedeniyle nisan ayında petrol üretiminin mart ayına oranla yüzde 4 ila 5 azalmasını beklediklerini söyledi.

Avrupa’nın Rus kömürü ithalatını durdurması halinde başka pazarlara ihracat gerçekleştireceklerine işaret eden Novak, “Asya-Pasifik bölgesine boş kapasitesi olan limanlar üzerinden ihracat yapabiliriz. Kömür şirketleri bu konuda çalışma yürütüyor.” dedi.

Rusya’dan Google’a reklam yasağı geldi

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ABD’li teknoloji devi Google’ın ülkede reklam vermesini yasakladı.

Kurumun resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, daha önce Rus yasalarını ihlal etmesi nedeniyle birçok kez uyarılan Google’ın artık arama motorları ile diğer bilgi kaynakları üzerinden reklam yapmasının yasaklandığı, aynı zamanda şirketin arama motorlarını kullanan kullanıcılara Google’ın Rus yasalarını ihlal ettiği konusunda bilgilendirmesi gerekeceği ifade edildi.

Rusya’nın uluslararası rezervleri artış gösterdi

Rusya Merkez Bankası, 1 Nisan 2022 itibariyle ülkenin uluslararası rezervlerinin 2,1 milyar dolar artarak 606,5 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bir hafta önce 604,4 milyar dolar olarak açıklanan uluslararası rezervler, 25 Mart itibarıyla düşüş göstererek 38,8 milyar dolar, 25 Şubat’ta ise 25 milyar dolar gerilemişti.

Rusya’da dolar 75 rublenin altına düştü

Moskova Borsası’nda (MOEX) 7 Nisan Perşembe 2022 sabahı itibariyle döviz işlemlerinin başlangıcında ABD doları 11 Şubat’tan bu yana ilk kez 75 rublenin altına düşerek 74,26 rubleden işlem görmeye başladı. Euro ise Ekim 2021’den bu yana ilk kez 80,84 rubleye geriledi.