Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batı’nın Rusya’nın Eurobond ödemelerinde temerrüde düştüğünü ilan etmesi halinde mahkemelere başvuracaklarını söyledi.
Izvestia gazetesine verdiği röportajda konuşan Siluanov, Rusya’nın dış borç ödemeleri için tüm gerekli mali kaynaklara sahip olduğunu yineleyerek, “Tabii ki ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından teknik temerrüde zorlanırsak dava açacağız. Çünkü yatırımcıların ödemelerini alması için gerekli tüm adımları attık. Ödemelerimizi hem döviz hem de ruble olarak gerçekleştirdik. Çabalarımızı teyit eden tüm belgeleri mahkemeye sunacağız” diye konuştu.
Kolektif Batı’nın engelleme politikası yüzünden bunun kolay olmayacağını söyleyen Maliye Bakanı, Rusya’nın tüm zorluklara rağmen davasını sonuna kadar götüreceğini ifade ederek devletin dış borç ödemeleri için yeterli kaynaklara sahip olduğunu kanıtlaması gerekeceğini söyledi.
Siluanov, mevcut krizin temeli demokrasiye Batılı sisteminin yıkılışı ve özel mülkiyetin dokunulmazlığın sona ermesi anlamına geldiğinin altını çizerken, Batılı ülkelerin yargı sisteminin nesnelliğinin de ortadan kaybolduğunu sözlerine ekledi.
Rusya’nın devlet borcu hakkında
ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından uluslararası rezervleri dondurulan Rusya Maliye Bakanlığı, 6 Nisan’da ülkenin mali tarihinde ilk kez yabancı tahvil sahiplerine Eurobond kapsamındaki yükümlülüklerin ruble cinsinden ödendiğini duyurmuştu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yurtdışındaki bir aracı bankanın Rusya Maliye Bakanlığı’nın yabancı para cinsinden Eurobond ödeme emrini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle 649,2 milyon dolar değerindeki Eurobond ödemesinin ruble cinsinden gerçekleştirildiği vurgulandı.
Uluslararası Reuters haber ajansı,yabancı muhabir bankanın Rusya Maliye Bakanlığı’nın ödeme emirlerini yerine getirmeyi reddettiğini açıklamış, hafta başında ABD Hazinesi’nin muhabir banka J.P. Morgan’ın Rus Eurobond ödemelerine engel olduğunu yazmıştı.
ABD Hazinesi yeni bir kararla Rus hükümetinin ABD’li finans kuruluşlarına dolar cinsi ödeme yapmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı.
Karar 4 Nisan tarihi itibariyle uygulamaya alındı. Bloomberg’in haberine göre ABD Hazinesi’nden bir sözcü söz konusu hamlenin Rusya’nın rezerv kullanımının etkisizleştirilmesi ve temerrüde düşmesi için tasarlandığını belirtti.
Maliye Bakanlığı’na göre, 1 Şubat 2022 itibariyle Rusya Federasyonu’nun kamuya ait dış borcu, dış tahvil borçları dahil 59,5 milyar dolar olarak açıklanırken, Eurobond borcu ise 38,97 milyar dolar olarak belirlendi.
2022 yılı itibariyle Rusya’nın toplamda 2047 yılına kadar vadeli 15 aktif devlet tahvili bulunuyor.