Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Sanusi Barkindo, Rusya’ya yönelik yaptırımların petrol arzında tarihteki en büyük şoklardan birine yol açabileceğini, bu hacimlerin kaybını telafi etmenin imkansız olacağını söyledi.
Reuters haber ajansı tarafından yayınlanan haberde, Avrupa Birliği (AB) temsilcileriyle bir araya gelen örgütün genel sekreterinin Rusya’ya karşı petrol ambargosunun tüm küresel piyasaları olumsuz etkileyeceğini söylediği bildirildi.
Barkindo, AB yetkililerine Rusya’ya yönelik yaptırımların telafisi imkansız olan petrol arzı sıkıntısına yol açacağını söylerken, “Herhangi bir ambargo, dünya tarihinin en kötü petrol arz kesintilerinden birini tetikleyebilir” diye konuştu.
OPEC Genel Sekreteri, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve diğer kısıtlamalar sonucunda dünya piyasasının günde yaklaşık 7 milyon varil kaybedebileceğinin altını çizerken, mevcut talep tahmini göz önüne alındığında bu büyüklükteki bir hacmin kimse tarafında telafi edilemeyeceğini vurguladı.
En son 31 Mart’ta bir araya gelen Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, 18 Temmuz 2021’de düzenlenen 19. Bakanlar Toplantısı’nda alınan günlük petrol üretiminin kademeli artırılmasına ilişkin karara bağlı kalarak mayısta günlük 432 bin varil üretim artışına gideceğini duyurmuştu.
Salgın sonrası talep düşüşü nedeniyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden grup, talebin toparlanma sürecine girmesiyle söz konusu üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana belirli aralıklarla hafifletmeye başladı.
OPEC+ grubu, 19. Bakanlar Toplantısı’nda aldığı karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil artırdı.
ABD, Rusya’ya karşı OPEC üzerinde baskılarını artırdı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suheyl el-Mezrui, OPEC ve OPEC+ grubunun tek görevinin piyasalarda istikrarı sağlamak olduğunu söyledi.
ABD’nin gerçekçi olması ve OPEC+ grubunun, tüketicilerin çıkarlarını dikkate aldığını anlaması gerektiğini kaydeden Mezrui, “ABD, hepimiz için önemli bir ortak ve biz bu ilişkiden gurur duyuyoruz. İhtiyacımız olan şey, yapılması gerekenleri dayatmak değil, enerji hedeflerine bakmak.” dedi.
Rusya ve Suudi Arabistan başta olmak üzere dünyanın en büyük petrol üreticilerini içeren OPEC+, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle üretimi artırma çağrılarının baskısı altında.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, OPEC ve OPEC+ grubunun farklı zamanlarda birçok farklı ülke ile çalışabilmek için siyaseti bir kenara koyduğunu söyledi.
Bin Selman ayrıca, “OPEC+ olmasaydı, mevcut dalgalanmaya rağmen sürdürülebilir bir enerji piyasasını kutluyor olmazdık. Durum daha da kötü olurdu.” ifadelerini kullandı.
Bölgenin birçok riskle karşı karşıya olduğunu belirten Bin Selman, “Suudi Arabistan’ın, küresel piyasalarda olabilecek petrol aksaklıklarından sorumlu olmayacağı konusunda geçen hafta yaptığı açıklaması açıktı.” diye konuştu.
Bin Selman, “Rusya günde yaklaşık 10 milyon varil petrol üretiyor ve bu da küresel tüketimin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor ve bu büyük bir katkı.” şeklinde konuştu.
Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı, Rusya’ya bazı ülke ve ithalatçı şirketlerin uyguladıkları ilave yaptırımlar nedeniyle petrol üretiminin nisanda günlük 3 milyon varil azalabileceğini tahmin ediyor.