Dün, 12 Nisan 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, uzun zaman sonra ilk kez Ukrayna hakkında konuştu
12 Nisan Kozmonot Günü vesilesiyle Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile birlikte Vostochniy Uzay Araştırmaları Merkezi’ne giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı askeri operasyon kararının Rusya tarafından alınmış çok doğru bir adım olduğunu vurgularken, Ukrayna’daki Rus karşıtı güçlerle çatışmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, “Bu zaten bir an meselesiydi. Ukrayna’da Rusya’ya karşı Neo-Nazi oluşumları sürekli artırılıp genişletiliyordu. Ukrayna ise Rusya karşıtlığının en büyük platformu, köprüsü ve dayanağı halini alıyordu” diye konuştu.
Putin, “Bugün kulağa tuhaf gelse de bunu hep söylemişimdir. Rusya, Belarus ve Ukrayna, üç farklı devlet, bir millettir. Tabii ki oradaki yaşananlar trajik. Ancak tekrar ediyorum, Ukrayna ile çatışmalar an meselesiydi. Tek soru ne zaman başlayacağıydı” ifadelerini kullandı.
Kiev, İstanbul anlaşmalarından da vazgeçti
Putin, İstanbul’da düzenlenen müzakerelerde anlaşmalarına rağmen Kiev yönetiminin eskiden olduğu gibi bu anlaşmalardan da uzaklaştığını vurgulayarak, kendisini tamamen çıkmaza soktuğunu belirtti.
“Dün, bana Ukrayna heyetinin yine müzakerelerdeki konumunda değişikliğe gittiği söylendi” diyen Putin, henüz ayrıntıları bilmediğini, ancak Kiev’in müzakerelerdeki tutarsızlığının kendilerine çok zorluk çıkardığını ifade etti.
OPEC, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları konusunda uyardı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Sanusi Barkindo, Rusya’ya yönelik yaptırımların petrol arzında tarihteki en büyük şoklardan birine yol açabileceğini, bu hacimlerin kaybını telafi etmenin imkansız olacağını söyledi.
Barkindo, AB yetkililerine Rusya’ya yönelik yaptırımların telafisi imkansız olan petrol arzı sıkıntısına yol açacağını söylerken, “Herhangi bir ambargo, dünya tarihinin en kötü petrol arz kesintilerinden birini tetikleyebilir” diye konuştu.
OPEC Genel Sekreteri, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve diğer kısıtlamalar sonucunda dünya piyasasının günde yaklaşık 7 milyon varil kaybedebileceğinin altını çizerken, mevcut talep tahmini göz önüne alındığında bu büyüklükteki bir hacmin kimse tarafında telafi edilemeyeceğini vurguladı.
Siluanov, temerrüde düşmediklerini belirterek ABD’yi suçladı
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın temerrüde düşmediğini belirterek, buna yönelik iddiaların yasa dışı uygulamaları yürürlüğe koyan ABD makamlarına yöneltilmesi gerektiğini söyledi.
Rusya’nın yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli araçlara sahip olduğuna işaret eden Siluanov, “Rusya, eurobond ödemelerinde temerrüde düşmedi. Alacaklıların ilgili tüm talepleri, Rusya’nın borç yükümlülüklerini yerine getirmesine yasa dışı yollardan engel oluşturan devletlerin yetkililerine iletilmelidir. Rusya’nın döviz cinsinden ödeme yapmasını durduran Amerikan bankaları ve ABD hükümetinin yasa dışı eylemleri, bazı yabancı yatırımcıların ödemeleri almasını engelledi.” ifadelerini kullandı.
Devlet Duması, yabancı şirketlere kayyum atanmasıyla ilgili yasa tasarısını sundu
İktidar parti Birleşik Rusya, Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’na Rusya’dan ayrılan yabancı şirketlerin yönetimine kayyum atanmasıyla ilgili koşulları ve mekanizmayı tanımlayan yasa tasarısını sundu.
Buna göre Rusya’daki faaliyetini durduran ve Rusya’ya “dost olmayan ülke” niteliği taşıyan ülkelere bağlı yabancı şirketlerin en az yüzde 25 hissesinin yabancı birey veya kuruluşlara ait olması durumunda devlet tarafından kayyum atanabilecek.
Rusya’ya uygulana yaptırımlara katılan ve faaliyetlerini durduran yabancı şirketlere kayyum atanmasını ön gören yasa tasarısı, meclisin üç oturumunda masaya yatırılıp güncellendikten sonra parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’ne sunulacak.
Yasa, konsey tarafından onaylanırsa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzası için Kremlin’e gönderilecek.
Putin, hükümete sosyal destekleri artırma talimatı verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ayı ortasında bölge valilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından 12 Nisan itibariyle hükümete bir dizi talimat vererek vatandaşlar için yeni sosyal destek paketleri sunmasını istedi.
Yaptırımlardan etkilenen iş dünyasına da destekleri içeren talimatlar arasında çocuklu ailelerin desteklenmesi, emekli maaşları ile sosyal yardımların artırılması ve ayrıca işletmelerin çalışmalarını kolaylaştıracak önlemlerin alınması da yer alıyor.
Rusya’dan sermaye çıkışı ilk çeyrekte yüzde 266 arttı
Rusya’da sermaye çıkışı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 266 artarak 64,2 milyar dolara çıktı.
Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ülkede 2021’in ilk çeyreğinde sermaye çıkışının 17,5 milyar dolar iken, rakamın, bu yılın ilk çeyreğinde 64,2 milyar dolara yükseldiği kaydedildi.
Rusya’nın güneyine uçuş kısıtlamaları 19 Nisan’a kadar uzatıldı
Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), Güney ve Orta Rusya’daki bazı havaalanlarına uçuşların geçici kısıtlamasının uzatıldığını duyurdu.
Sözü edilen havaalanları şöyle: Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Gelendzhik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista Havalimanı.
Nokia, Rusya’dan tamamen çekildiğini duyurdu
Daha önce Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldığını bildiren dünyaca ünlü Fin asıllı cep telefonu üreticisi Nokia, b12 Nisan itibariyle Rusya’daki faaliyetlerini tamamen sonlandıracağını duyurdu.
2021’de Rusya’da Finli üreticinin net satışları, toplam küresel satışının yalnızca yüzde 2’sini oluşturmuştu.
Yusuf Yazıcı, Rusya Ligi’nde tarihe geçti
Rusya Premier Lig ekiplerinden CSKA Moskova’da forma giyen Türk milli futbolcu Yusuf Yazıcı, ilk 6 maçında gol atma başarısı göstererek tarihe geçti.
Bu sezon devre arasında Fransa temsilcisi Lille’den kiralık olarak CSKA Moskova’ya geçen 25 yaşındaki oyuncu, ligde çıktığı 6 maçın tamamında rakip ağları sarsarken, toplam 8 gole imza attı.