Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, mevcut durumda ülkedeki enflasyonu hiçbir şekilde düşürmeye çalışmayacaklarını duyurdu.
Enflasyonu düşürme çabalarının iş dünyasının yeni koşullara adaptasyonunu engelleyeceğini söyleyen Nabiullina, bireysel ürün fiyatlarındaki artışın büyük ölçüde düşük arz ile ilişkilendirileceğini ifade etti.
“Enflasyonu hedeflediğimiz rakamlara geri getirmeye çalışmayacağız. Bu, gerekli ithal bileşenlerin tedarikini eski haline getirmenin artık daha zor ve pahalı olduğu işletmelerin uyum sağlamasını engeller” diyen Nabiullina, bu durumun da kaçınılmaz olarak nihai ürün fiyatını etkileyeceğini vurguladı.
Rus iş dünyasının kesinlikle uyum süreciyle baş etmesi gerekeceğinin altını çizen Merkez Bankası Başkanı, aynı zamanda enflasyonun büyümesinin kontrolsüz olmaması gerektiğine vurgu yaparak, “Enflasyon artışı tasarrufları ve gelirleri değersizleştirmemeli. Makul ve öngörülebilir bir zaman dilimi içinde, ok ani olmayacak şekilde enflasyonu hedeflediğimiz noktaya geri getirecek para politikası izleyeceğiz. 2024 yılında yüzde 4’lük enflasyon oranına geri dönmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Nabiullina, pandemi krizinin oldukça yeni olmasına rağmen Rus bankacılık sisteminin dimdik ayakta olduğuna da dikkat çekerek ciddi darbelere dayanabildiğini kaydetti.
“2022’nin başında bankaların sermaye stoku, birikmiş tamponlar ve makro ödenekler dikkate alındığında toplam sermayenin yarısından bile fazlası olan yaklaşık 7 trilyon rubleye ulaştı. Bu, toplam sermayenin yüzde 10’unu karşılamaya yetiyor” diyen Nabiullina, bankalardaki kar marjının çok yüksek olmasına rağmen eşit olmayan bir şekilde dağıldığını da ekledi.
Yapısal dönüşüm dönemi
Nabiullina, Rusya ekonomisinin hala rezervleri olduğunu hatırlattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Rezervlerimiz mevcut. Ancak bunların sınırlı olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Rusya, ikinci ve üçüncü çeyrekte yapısal dönüşüm dönemine girecek. Ekonominin rezervlerle yaşayabileceği dönem sona erdi. Bu nedenle bu yıl itibariyle yapısal bir dönüşüm ve yeni iş modelleri arayışı dönemine gireceğiz. Rusya ekonomisi, ülkeye yönelik yaptırımlarla bağlantılı zor bir yapısal değişikliğe doğru ilerliyor ve yaptırımlar öncelikle finans piyasasını etkiledi. Ancak artık ekonomiyi giderek daha fazla etkilemeye başlayacak.”
İhracatçıların döviz gelirleri
Nabiullina, Rusya Merkez Bankası’nın ihracatçıların döviz gelirlerinin satışını daha esnek hale getirmeyi düşündüğünü söylerken, düzenleyicinin ilk etapta daha sert kısıtlamalar uyguladığını, şimdi ise döviz işlemlerinde komisyon ve bir dizi önlemi yumuşattığını aktardı.
Merkez Bankası’nın ihracatçıların döviz gelirlerini kullanabilmesi için daha esnek olmasını sağladığını ifade eden Nabiullina, bankanın hızlı kararlar alarak risk düzeyini minimuma indirmeye çalıştığını, dış ticaretin istikrara kavuşmasıyla tüm engellerin kaldırılacağını sözlerine ekledi.