Rusya Tarım Bakanlığı, 31 Mart’ta alınan hükümet kararıyla birlikte 1 Mayıs’tan itibaren ayçiçeği küspesi ve keten tohumu yağı ihracatında vergi uygulanacağını duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, vergilerin 31 Ağustos 2022 tarihine kadar geçerli olacağı bildirilirken, yeni vergi rejiminin Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleri için geçerli olmayacağı vurgulandı.
Yeni kararnameyle birlikte keten tohumu yağı ihracatı için gümrük vergisinin boyutu yüzde 20 olurken, ton başına 100 dolardan az olmayacak şekilde ayarlandı.
Ayçiçeği küspesi ihracatı için değişken vergi formülü uygulanırken, vergi meblağının hesaplanması için ay içinde piyasa fiyatlarının aritmetik ortalaması ile taban fiyat (ton başına 185 dolar) arasındaki fark, belirlenen 0,7 puan ile çarpılarak hesaplanacak.
Tarım Bakanlığı, 1 Mayıs’tan itibaren ayçiçeği küspesi vergisinin ton başına 96,3 dolar olacağını belirtirken, bu fiyatın ton başına 322,7 dolarlık gösterge fiyatına göre hesaplandığını açıkladı.
Bakanlık, 15 Nisan’dan bu yana Rusya’nın ayçiçeği küspesi ihracatı için 700 bin tonluk kota uygulandığını hatırlatırken, kota uygulamasının 31 Ağustos 2022’e kadar süreceğini aktardı.
Rusya Tarım Bakanlığına bağlı Federal Tarım İhracatı Geliştirme Merkezi Agroexport, 2021 yılında Rusya’dan bitkisel yağ ve sıvı yağ ürünleri ihracatının yüzde 5,2 azalarak 7,7 milyon tona gerilediğini bildirirken, ancak yağlı tohum ürünleri için küresel borsalardaki fiyatlarında gerçekleşen önemli artış nedeniyle değer bazında yüzde 48 artışla 7,3 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşıldı.
Rusya’dan geçen yıl ayçiçek yağı ihracatı yüzde 15 azalarak 3,1 milyon tona düşerken, değer bazında ise yüzde 42 artarak 4 milyar dolara yükseldi.
Türkiye, 2021 yılında Rusya’dan ayçiçek yağı ve katı yağ ürünleri alıcıları arasında lider olurken, ithalat hacmini 2,3 kat artırarak 1,3 milyar dolara çıkardı.
Türkiye, Rusya’dan 1,1 milyar dolarlık ayçiçek yağı ithalatı gerçekleştirdi.
2020 yılında Türkiye’ye ihraç edilen ilk 3 ürün arasında yer alan ayçiçeği tohumu, 2021 yılında Rusya’dan tedarik edilmedi.
Türkiye’ye tarım ürünleri ihracatı gelecek tahminleri
Rusya Tarım Bakanlığına bağlı Federal Tarım İhracatı Geliştirme Merkezi Agroexport, 2030 yılına kadar Rusya’dan Türkiye’ye gıda tedarik potansiyelinin 5 milyar doları aşacağı vurgulanırken, potansiyeli olan tarım ürünleri arasında ayçiçek yağı, buğday, arpa, mısır ve baklagiller olduğu da aktarıldı.
Aynı zamanda Türkiye’ye şeker pancarı ve etil alkol ihracat hacimlerinde de artış öngören Agroexport, ön verilere göre Rusya’nın genel olarak tarım ürünleri ihracatının 2021’de yüzde 22 artarak 36 milyar 36 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.