Rusya’da faaliyet gösteren araştırma şirketi NAFI Analitik Merkezi, ülkedeki şirketlerin yüzde 10’unun yetersiz tedarik edilen veya piyasada eksik olan Batı bileşenlerinin eksikliği nedeniyle üretim veya hizmet sunumundan vazgeçmeye karar verdi.
Rusya’daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) yüzde 48’inin Batı bileşenlerini kullanarak ürün ürettiği ifade edilen NAFI raporunda, yapılan anket sonuçlarına göre işletmelerin tedarik sorunlarını farklı şekillerde çözmeye çalıştıkları, örneğin şirketlerin dörtte birinin dost ülkelerde yeni yerel tedarikçiler aradığı ifade edildi.
Ankete katılan şirketlerin yüzde 23’ü Rusya ile ticaretini sürdüren ülkelerde yeni tedarikçi aradığını vurgularken, ankete katılan şirketlerin yüzde 16’sı, Çin’in Rusya’da parça tedarik edebileceğini umduğunu, yüzde 4’ü Güneydoğu Asya’dan tedarik sağlamayı planladığını, yüzde 3’ü ise gözünü Hindistan ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndaki (BDT) tedarikçilere çevirdiğini itiraf etti.
NAFİ anketine katılan işletmelerin yüzde 12’si, hala mevcut tedarikçilerle ilişkilerini sürdürebileceklerini veya yenileyebileceklerini umarken, bu nedenle yeni tedarik kaynakları aramadığını ekledi.
Ankete göre katılımcıların yüzde 28’i sarf malzemeleriyle ilgili sorunların çözümünün altı ay kadar süreceğine inanırken, yüzde 5’i sürecin bir yılı bulabileceğini, yüzde 7’si ise bir yıldan fazla sürebileceğini düşünüyor.
Yakın zamanda Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rus üreticileri için yurtdışından yeni tedarikçi arayışının en az birkaç ay sürebileceğini belirtmişti.
Yaptırımlar nedeniyle Rus tüketicilerle birlikte üreticilerin de ithalat ve ihracat pazarlarında bitmiş ürün ve bileşenlere erişimi kaybetmeye başladığını söyleyen Nabiullina, “Üretimi büyük ölçüde yerelleştirsek dahi bazı ürün ve hammaddelerin yurtdışından alımında büyük sorunlar yaşanıyor. Buna en büyük örnek ana tedarikçilerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oluşturduğu ve tekstil endüstrisi için gerekli dikiş aksesuarlarının satın alınmasıyla ilgili” diye konuştu.
“Örneğin düğmeler. Birçok yerde yapılıyor. Ancak yerli işletmelerin bize söylediğine göre düğme ithalatında yeni ortak arayışı ve lojistik kanallarının hazır olması en az birkaç ay kadar sürebilir” diyen Merkez Bankası Başkanı, aynı durumun kağıt endüstrisinde de yaşandığının altını çizdi.
Rusya’nın ağaç ve kereste hammaddelerine sahip olduğunu, ancak kağıt üretimi için kullanılan kağıt kimyasalları ile birlikte ağartıcı kimyasalların sürekli ithal edildiğini söyleyen Nabiullina, şimdi üreticilerin alternatif tedarikçilere geçerek kendi kimyasallarını üretmeye çabaladığını, ancak bunun için zamana ihtiyaç olduğuna işaret etti.