Batı yaptırımları nedeniyle daha önce yasak olmasına rağmen paralel ithalatın önünü açan Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, telif hakkı sahiplerinin izni olmadan Rusya’ya ithal edilebilecek ürünlerin listesini onayladı.
Bakanlığın resmi internet sayfasında yer alan açıklamada, Rusya’ya paralel ithalatına izin verilen ürün listesinin onaylandığı vurgulanırken, ürün listesinin halihazırda 96 kalemden oluştuğu, ithalat izni talimatının yasal bilgi portalında yayınlandığı ifade edildi.
“1359 uncu maddenin 6’ncı bendi ve Medeni Kanunun 1487’ nci maddesi hükümlerinin uygulanmadığı ürün (mal grupları) listesi, bu malların (mal gruplarının) tanıtımına tabi olarak onaylanmıştır” ifadelerine yer verilen bildiride, paralel ithalata izin verilen ürünlerin hak sahipleri (patent sahipleri) tarafından onay alınmaksızın Rusya’ya ithalatının gerçekleştirilebileceği belirtildi.
Listenin genişletebileceğini duyuran Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği paralel ithalata uygun ürün listesine dahil edilen ürünlerin bazıları şu şekilde:
- Otomobil, otomobil motorları ve yedek parçaları – Volvo, Hyundai, Nissan, Volkswagen, Tesla, Toyota, Land Rover, Jeep, Isuzu, Jaguar, Chrysler, Bentley, Mitsubishi, Cadillac, Chevrolet, Dodge, Hummer, Rolls-Royce, Bugatti.
- Akıllı telefonlar ve cihazlar — Apple, Asus, HP, GoPro, Panasonic, Samsung, Nokia, Sony, Intel, Dell, LG, Toshiba.
- Elektronik ev aletleri – Electrolux, Miele, Siemens, Dyson, Philips.
- Oyun konsolları – XBox, PlayStation, Nintendo
- Farmasötik ürünler
- Madencilik, elektrik enerjisi, demiryolu ve nakliye ile birlikte tarım dahil olmak üzere çeşitli endüstriler için ekipman.
- Demiryolları, gemiler, canlı ağaç, bitki, fide, tohum ve çiçekler için cihaz ve ekipmanları
- Tuz, kükürt, toprak ve taş, cevherler, kül ve cüruf.
- Motor yakıtı, petrol ürünleri ve yağlayıcı, izotop, nadir toprak metalleri, kimyasal ürünler, boya.
- Kauçuk ve kauçuk ürünleri, sabun, deterjan, mum, hamur, yapıştırıcı, kibrit, patlayıcı, plastik.
- Giysi, ayakkabı ve kozmetik ürünleri
Bu listenin tüketici pazarını doyurmak için gerekli ürünleri içereceği varsayılırken, İzvestiya gazetesinin haberinde yer alan açıklamada “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, telif hakkı sahiplerinin izni olmadan ülkeye yalnızca Rusya Federasyonu’nda çalışmayı durduran veya askıya alan markaların ürünlerin ithalatını kolaylaştırıyor” ifadeleri kullanılmıştı.
Orjinal ürünlerin başka ülkelerden ve alternatif kanallardan ithal edilmesinin öngörüldüğü paralel ithalat uygulaması, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’ya ihracat yasağı sonrası getirilmişti.
Analitik şirketi Knight Frank analistlerine göre Rusya’da yüzde 21’i yabancı giyim markaları, yüzde 13’ü otomobil markaları ve yüzde 10’u tüketim malları üreticileri olmak üzere toplamda 160 uluslararası marka, Rusya’daki çalışmalarının askıya alındığını duyurdu.
Rusya’da daha önceki yasaya göre, paralel ithalat yaptığı tespit edilen ithalatçıların ürünün hak sahibine 5 milyon rubleye kadar tazminat ödemesi ve ülkeye getirdiği ürünlerin tamamını imha etmesi gerekiyordu.