Ukrayna’daki durum ve Batı yaptırımları sonrası mart ayında 38,1 puana gerileyen Rusya’nın hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisan ayında 44,5 puana yükseldi.
Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’a bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yapılan yayınlanan verilere göre, Rusya’da nisan ayı hizmet sektörü PMI Endeksi’nde bir önceki aya göre 6,4 puan artış meydana geldiği belirtilirken, hazırlanan raporun açıklama bölümünde “Nisan verilerine göre, Rus hizmet sağlayıcılarından gelen yeni siparişlerde üst üste yedinci ay düşüş gözlemlenmiştir. Düşüş, yaptırımların uygulanmasından ve müşteri talebinde düşüşe yol açan yüksek faiz oranlarından kaynaklanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
IHS Markit analistleri, Rusya’da yeni kurulan şirketlerin sayısında düşüş yaşandığını belirtirken, bu düşüşe paralel olarak, var olan firmaların personel sayısında azaltmaya giderek maliyetleri düşürme ve operasyonları azaltma çabası içerisinde olduğunu ekledi.
PMI verisinde 50 puan ve üzeri değerlerin ekonomik aktivitede büyümeyi, 50 puanın altındaki değerlerin ise ekonomide daralmayı işaret ettiği vurgulanırken, yakın zamanda Rusya’nın imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) nisan ayında 4,1 puan yükselerek 48,2 puana ulaştığı açıklanmıştı.
Raporda, “Nisan ayı imalat PMI verileri, Rusya’da imalat sektöründe iş ortamındaki bozulmanın devam ettiğini göstermektedir. Sektördeki bozulma, üretim hacimlerindeki devam eden düşüş, yeni sipariş, istihdam durumu ve satın alma sayısı ile teslimat sürelerinde gözle görülür bir artıştan kaynaklanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Avrupa’da durum nasıl?
Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisan ayında 1,2 puan düşerek 55,3 puana indi.
Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global, Euro Bölgesi’nin nisan ayı bileşik, hizmet sektörü ve imalat sanayi PMI öncü verilerini açıkladı.
Buna göre, nisan ayında salgın önlemlerinin gevşemesi hizmet sektörüne ivme kazandırdı.
İşe alımlar artarken, Rusya-Ukrayna gerilimi, artan fiyatlar ve salgının kalıcı etkileri ise özellikle imalat sanayinde iyimserliği azalttı.
Mal ve hizmetlerin fiyatları, firma maliyetlerindeki rekor seviyelerde artışın ardından yükseldi ve bu durum enflasyonun daha da artacağına işaret etti.
Euro Bölgesi’nde martta 54,9 puan olan bileşik PMI, nisanda 55,8 puana çıkarak 7 ayın zirvesine ulaştı.
Mart ayında 55,6 olan hizmet sektörü PMI, nisanda 57,7’ye tırmanarak son 8 ayın en üst düzeyine çıktı.
İmalat sanayi PMI ise aynı dönemde 56,5’den 55,3 seviyesine gerileyerek 15 ayın en düşük seviyesine indi.
ABD’de durum nasıl?
ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, nisanda bir önceki aya kıyasla 1,7 puan azalışla 55,4’e gerileyerek Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyeye indi.
Piyasa beklentilerinin aksine düşüş gösteren ve Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyeye inen verinin 57,6 değerini alması öngörülüyordu.
Düşüşünü ikinci aya taşıyarak imalat büyümesinin yavaşlamaya devam ettiğine işaret eden endeks, martta 57,1 değerinde gerçekleşti.
Üretim endeksi nisanda aylık 0,9 puan azalarak 53,6 olurken yeni siparişlere ilişkin endeks 0,3 puan azalışla 53,5 seviyesine indi. İstihdam endeksi ise söz konusu dönemde 5,4 puanlık azalışla 50,9’a düştü.
Bu dönemde imalat sanayisinin 17 alt sektörü büyüme kaydederken küçülme gösteren tek sektör petrol ve kömür ürünleri oldu.
S&P Global’in imalat sanayi PMI verisinde aşağı yönlü revizyon
Öte yandan, S&P Global tarafından açıklanan nisana ilişkin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi ise (PMI) 59,7’den 59,2’ye revize edildi. İmalat sanayi PMI verisi, martta 58,8 değerinde gerçekleşmişti.
IHS Markit’ten yapılan açıklamada, üretim artışının 9 ayın en hızlı seviyesinde olduğu ancak enflasyonist baskıların güçlendiği belirtildi.