Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 7,8 daralacağı belirtilirken, ekonomideki toparlanmanın dördüncü çeyrekten itibaren başlayacağı ifade edildi.
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) genel tahminlere göre toparlanmanın 2022’nin dördüncü çeyreğinden itibaren başlayacağı vurgulanan bakanlık açıklamasında, ancak genel olarak 2023’teki GSYH büyümesinin negatif değerlerde kalacağı belirtilen açıklamada, “2023 yılında tahmin edilen GSYH düşüş oranı yüzde 3,7’e indirilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Daha önce 2023 yılı için GSYH büyümesinin yüzde 1,3 olduğunu tahmin eden bakanlık, yaptırımların giderek daha derinden etkilediği ekonomideki büyüme tahminlerinin aşağı yönde revize edilmesinin zorunlu hale geldiği belirtildi.
Harcanabilir reel gelirler düşecek
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, 2022’de GSYH dinamiklerindeki düşüşe ana katkının harcanabilir reel gelirlerde meydana gelecek yüzde 6,8’lik düşüşten kaynaklanacağını vurgularken, Rusya’da reel ücretlerde yüzde 3,8 düşüş öngören bakanlık, ülkedeki beklenen işsizlik oranının ise yüzde 6,7’ye yükselmesi nedeniyle tüketim aktivitelerinin azalacağını söyledi.
Harcanabilir reel gelirlerdeki düşüşün 2023’te yerini artışa bırakacağı ifade edilirken, önümüzdeki yıl reel gelirlerde artış oranı yüzde 1,3, 2024’te yüzde 4,3, 2025 yılında ise yüzde 3 olarak öngörülüyor.
Maliye Bakanlığı ile üzerinde anlaşmaya varılan ve hükümete sunulan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Rusya 2022-2025 makro tahminine ilişkin senaryoda, bu yılın üçüncü çeyreğinde işsizlikte yüzde 6,7 ile zirveye ulaşılacağının altı çizilirken, 2023’te yine yüzde 6,7, 2023’te yüzde 6,6, 2024’te yüzde 5,4 ve 2025’te yüzde 4,5 düzeyinde işsizlik oranı bekleniyor.
Bakanlık, genel olarak Rus ekonomisinin süregelen yaptırımlara rağmen ekonomiyi desteklemek için hükümet tarafından alınan önlemlerle istikrar gösterdiğini kaydederken, ancak, ekonomideki ana zorlukların devam ettiğini vurgulayarak “Bunlar arasında en temel zorluklar, tedarik zincirlerindeki kırılma, üretimin yeniden yapılandırılması ihtiyacı ve başta makine, teçhizat ve bileşen olmak üzere ithalatta önemli bir düşüş olarak görülmektedir” diye ekledi.