Rusya Tarım Bakanlığı’na bağlı Federal Tarım İhracatı Geliştirme Merkezi Agroexport, Batı yaptırımları sonrası lojistik kanallarında yaşanan sorunlara rağmen Türkiye’nin Rusya ile arasındaki mevcut rotaları aktif olarak kullandığını belirtirken, Rus tarım ürünlerinin tedariki için yeni lojistik yolların geliştirilmesinin planlandığını bildirdi.
Yakın zamanda Tarım Bakanlığına bağlı Agroexport yetkililerinin iş misyonunun bir parçası olarak İstanbul’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Türk ortaklarıyla bir araya geldiği ifade edilen merkez açıklamasında, Türkiye’nin Rusya’dan daha fazla tarım ürünü almaya hazır olduğu, bunun için yeni nakliye fırsatlarının değerlendirildiği iletildi.
İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Sergey Levin, mevcut koşullarda Türkiye’nin küresel gıda ve tarım ürünleri pazarındaki varlığını ve rolünü artırmak için eşsiz bir şansa sahip olduğunu vurgularken, “Buna lojistik te dahil. Türk limanları Rus şirketleri için bir aktarma üssü işlevi görebilir. Türk denizcilik şirketlerinin kargo gemileri yabancı kargo şirketlerinden boşalan yeri alarak lojistik akışının önemli bir bölümünü üstlenebilir” ifadelerini kullandı.
İnterfax haber ajansı, toplantıda söz alan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Genel Sekreteri İrfan Bilgin’in ülkenin ithalatının fiziki değerinin yaklaşık yüzde 80’ini değer bazında ise yüzde 58’ini deniz yoluyla gerçekleştirdiğini söylediğini paylaşırken, 2011-2021 döneminde Türk deniz taşımacılığının büyüme hızının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunun da altını çizdiğini paylaştı.
Bilgin, aynı zamanda üç kıtaya deniz yolu ile ulaşım imkanına sahip olan Türkiye’nin Rusya için bir liman merkezi olabileceğini kaydederek, aynı zamanda uluslararası tarım sevkiyatları için gerekli depolama imkanlarına da sahip olduklarını sözlerine ekledi.
Lojistik şirketi Armada Denizcilik Genel Müdürü Mahmut Ünsal, son dönemde nakliyelerde ulaşım maliyetlerinin arttığını belirtirken, gemilerin sigortalanması ve akaryakıt tedarikinde sorunlar yaşandığını ifade ederek, “Ancak şirketimiz iki ülke arasındaki nakliye faaliyetlerini geliştirmek için aktif olarak yeni rotalar üzerinde çalışıyor. Türk bayraklı küçük tonajlı konteyner gemilerimiz var ve Türk limanlarında Türkiye-Rusya güzergahı gemi nakliyesi için yeterli potansiyele sahibiz. İki ülke arasında yeni lojistik rotaları düzenleyebiliriz. Teknik olarak mümkün olabilecek bu çalışmaları zaten beş Türk nakliye firmasıyla sürdürüyoruz” diye konuştu.
Interfax, Rusya Tarım Bakanlığı yetkilileri ile yapılan toplantıda özellikle Türkiye’nin yaptırımlar sonrası tedarik zincirlerinde büyük problem yaşayan Rus şirketleri için mükemmel bir ortak olabileceğinin dile getirildiğini aktarırken, toplantı katılımcılarının böyle bir ortaklık için Rus şirketlerinin Türkiye’de distribütörlük açması, ticarette serbest bölgeleri kullanması, ortak üretim ve Rusya’da yasallaşan paralel ithalatta Türk limanlarının aktarma noktası olarak kullanmasını önerdiğini yazdı.
Rusya ve Türkiye ekonomilerine karşılıklı olarak katkı sağlayabilecek bu seçeneklerin Rusya’nın lojistik problemlerini azaltacağı inanılırken, Agroexport, 2021’de Rusya ile Türkiye arasındaki tarım ürünleri ticaret hacminin bir yıl öncesine göre yüze 30 artarak 6,179 milyar doları bulduğunu da hatırlatıyor.
Rusya’nın Türkiye’ye tarım ürünü ihracatı geçtiğimiz yıl yüzde 37,1 artarak 4,3 milyar dolara ulaşırken, ülkenin Türkiye’den tarım ürünü ithalatı da yüzde 16,3 artarak 1,877 milyar dolara ulaşmıştı.