Dün, 23 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin: Rus ekonomisi, tüm yaptırımlara direnç gösterdi
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Soçi’de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ekonomisinin tüm zorluklara rağmen Batı yaptırımlarına karşı direnebildiğini söyledi.
Lukaşenko ile görüşmesinde konuşan Putin, “Tüm zorluklara rağmen Rusya ekonomisi, yaptırımların etkisine oldukça iyi direniyor” ifadelerini kullanırken, ekonomideki tüm ana makroekonomik göstergelerin bu sonucu doğruladığını belirtti.
Putin, Batı ülkelerinde gerçekten neler olduğunu o ülkelerin yetkililerinin açıkça hafife aldığını söylerken, “Kendi çıkarlarına hizmet eden taraflı basın kaynaklarını okuyarak yaşadılar. Enflasyonun yükseldiğini oradan öğrendiler” ifadelerini kullandı.
Rusya, AEB ülkelerini tahıl ihracatını sınırlamaya çağırdı
Kommersant gazetesi, Rus tarafının 20 Mayıs’ta düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) toplantısında tüm üye ülkelerin Rusya’ya dost olmayan üçüncü ülkelere tahıl ihracatında kota ve vergi rejimi getirilmesi konusunda ısrar ettiğini yazdı.
Rusya’nın kendisine dost olmayan ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine uyguladığı tahıl ihracatı kotasını AEB ülkelerinden tahıl alımlarıyla atlatmayı planlayan bir dizi AB ülkesine karşı Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan’ın Rusya’dan aldığı tahılı Batı ülkelerine satmasını engellemek istediğini yazan Kommersant, öte yandan paralel ithalattan para kazanmak isteyen Kazakistan’ın bu tekliften rahatsız olduğunu da iddia ediyor.
Gazete, mart ayı itibariyle Kazakistan’ın Sibirya üzerinden buğday alımlarını artırdığına işaret ederken, Rusya’nın AEB ülkeleri için getirdiği ve 30 Haziran’a kadar sürecek tahıl ihracatı kotası ve vergi rejimini uzatmayı düşündüğünü, bu durumun da Kazakistan’da hoşnutsuzluğa neden olduğunu açıkladı.
Aralık 2021 sonunda Rusya Başbakanı Mihail Mishustin tarafından imzalanarak sunulan kararnameye göre ülkenin tahıl ihracatına getirilen kota uygulaması 30 Haziran 2022’ye kadar geçerli olurken, belgeye göre 2022 yılında ülkenin buğday ihracatındaki kota 8 milyon ton, çavdar, arpa ve mısır için ise toplamda 3 milyon ton olarak belirlenmişti.
Litvanya, Rusya ile enerji ticaretini bitirdiğini açıkladı
Litvanya Enerji Bakanı Dainius Kreivys, Rusya’dan doğal gaz alımını nisanda durdurduklarını belirterek, “Pazar itibarıyla Rusya’dan elektrik alımını da durdurduk.” ifadesini kullandı.
Litvanya Enerji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 22 Mayıs itibarıyla Rusya’dan petrol, elektrik ve doğal gaz ithalatı tamamen sona erdi.
Litvanya, doğal gaz ihtiyacının tamamını ABD’den gelen kargolarla Klaipeda LNG terminali üzerinden karşılıyor.
Ülkede elektrik ihtiyacı, yerel elektrik üretiminin yanı sıra AB ülkelerinden ithalat yoluyla karşılanıyor.
Kremlin, Polonya’nın Rusya’ya karşı tutumunu “delilik” olarak nitelendirdi
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rus gazının tedarikine ilişkin anlaşmayı planlanandan önce tek taraflı fesh etmeye karar veren Polonyalı yetkililerin şu anda deliliğin eşiğinde olduğunu vurgularken, Polonya’nın Rusya’ya karşı en çılgın tutuma sahip olan ülke olduğunu söyledi.
Gazetecilerle düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Peskov, Polonya’nın kararı sonrası Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattı üzerindeki yapılan gaz tedariklerinin nasıl gelişeceğine dair bir tahminde bulunmanın zor olacağını aktarırken, “Bundan sonra ne olacağı ile ilgili şimdi kimsenin tahmin yürütmesi pek olası değil. Polonyalı yetkililerin çılgınlığın eşiğinde ne kadar Rusya karşıtı bir pozisyon aldığını görüyoruz. Bu nedenle gaz ihracatında zaten herhangi bir tahmin için kafa yormaya değmez” diye konuştu.
Peskov, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in son açıklamalarına da değinirken, Borrell’in bulunduğu pozisyonuna rağmen diplomatik bir çözüm arayışı içerisinde olmadığını zaten gösterdiğini, zorlayıcı yöntemlere eğilimli olduğunu söyledi.
Borrell, yakın zamanda yaptığı açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonun Avrupa’daki mevcut güvenlik durumu için bir sinyal olduğunu belirtmiş, bu durumun ortak bir Avrupa Silahlı Kuvvetleri oluşturma ihtiyacını gösterdiğini aktarmıştı.
Zelenskiy, Rusya’dan ayrılan şirketleri ülkesine davet etti
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’dan ayrılan küresel şirketleri Ukrayna’ya davet etti.
Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), özel oturumda video konferans yoluyla katılımcılara hitap eden Zelenskiy, “Rusya’dan ayrılan herhangi bir şirket, Ukrayna pazarına girebilir, şirketler özgürlüğü tam olarak destekleyerek bundan fayda sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.
Rusya ve Türkiye, lojistikte işbirliğini genişletmeye hazırlanıyor
Rusya Tarım Bakanlığı’na bağlı Federal Tarım İhracatı Geliştirme Merkezi Agroexport, Batı yaptırımları sonrası lojistik kanallarında yaşanan sorunlara rağmen Türkiye’nin Rusya ile arasındaki mevcut rotaları aktif olarak kullandığını belirtirken, Rus tarım ürünlerinin tedariki için yeni lojistik yolların geliştirilmesinin planlandığını bildirdi.
Yakın zamanda Tarım Bakanlığına bağlı Agroexport yetkililerinin iş misyonunun bir parçası olarak İstanbul’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Türk ortaklarıyla bir araya geldiği ifade edilen merkez açıklamasında, Türkiye’nin Rusya’dan daha fazla tarım ürünü almaya hazır olduğu, bunun için yeni nakliye fırsatlarının değerlendirildiği iletildi.
Kudrin: Rusya ekonomisinin yeniden yapılandırılması iki yıl sürecek
Rusya Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, Rusya ekonomisinin mevcut ve olası yeni yaptırımlar dikkate alındığında yeniden yapılandırılma sürecinin yaklaşık iki yıl süreceğini açıkladı.
Rusya ekonomisinde bu sene yaşanacak gerileme tahminlerinin, bu senenin Rus ekonomisi için çok zor geçeceğini gösterdiğini aktaran Kudrin, “GayriSafi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYH) düşüş açısından bu yıl bizim için zor olacak. Belki gelecek yıl da oldukça zor olabilir. Krizin ve olası yaptırımların derinliğine bağlı” diye konuştu.
Rusya ekonomisinin yeniden yapılandırma dönemine yeni başladığını söyleyen Sayıştay Başkanı, yeniden yapılandırmanın sonuçlarının ancak bir buçuk ya da 2 sene sonunda hissedilebileceğini, yaptırımlar sonunda oluşan zararın ve ülkenin yaşayacağı zorlukların henüz yeni yeni yüzünü gösterdiğini ifade etti.
Türkiye’yi ziyaret eden Rus turist sayısında düşüş yaşanıyor
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından paylaşılan istatistiklere göre, Türkiye’yi bu yılın ocak-nisan döneminde toplam 8 milyon 885 bin 876 kişi ziyaret ederken, ülkeye gelen Rus turist sayısı 490 bin 914 kişi olarak kaydedildi.
Ocak-Nisan 2022 döneminde Türkiye’yi ziyaret eden Rus turist sayısı, bir yıl önceki aynı döneme kıyasla 61 bin 134 kişi daha düşük olurken, nisan ayında Türkiye’nin ağırladığı Rus misafir sayısı Nisan 2021’e göre 25 bin 983 kişi daha düşük olarak 130 bin 150 kişiye geriledi.
Chizov, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin tepkisini önceden hesaplayamadıklarını söyledi
Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Vladimir Chizhov, büyük bir hızla NATO’ya üye olmaya çalışan İsveç ve Finlandiya liderlerinin Türkiye’nin NATO üyeliğine tepkisini hesaplamadıklarını söyledi.
Rus resmi TV kanalı Rossiya 24’e konuşan Chizhov, konuyla ilgili açıklamasında, “Finlandiya ve İsveç liderleri, NATO’nun kapısına koştuklarında muhtemelen Türkiye’nin tepkisini hesaplamadılar” ifadelerine yer verirken, İsveç’in mevcut hükümetinin esasen NATO kararında parlamentodaki azınlığa güvendiğinin altını çizdi.
Levi’s, Rusya pazarından tamamen çıkmaya karar verdi
Dünyaca ünlü kot pantolon markası Levi Strauss & Co, 29 yıllık faaliyetinin ardından Rusya pazarından ayrılmaya karar verdi.
Kommersant gazetesi, daha önce Rusya’daki mağazalarını geçici olarak kapatma kararı alan şirketin ülkeye mal teslimatlarını tamamen durdurduğunu ve perakende işini devretmek için müşteri aradığını yazarken, uzmanlar, Amerikan şirketinin franchise ortaklarının paralel ithalat yardımıyla Rusya’ya Levi’s ürünlerini tedarik edebileceğini söylüyor.
Levi’s, Fiba Holding’e devredilebilir
Kommersant’ın kaynaklarından biri, Rusya’da Gap, Marks & Spencer ve Banana Republic gibi markaları geliştiren Türk şirketi Fiba Holding A.Ş.’yi Rusya’daki Levi’s mağazalarının potansiyel alıcılarından biri olarak gösterirken, gazeteye konuşan bir diğer sektör temsilcisi ise Fiba Holding’in Levi’s ile görüştüğünü teyit ederken, ancak henüz prensipte herhangi bir anlaşmaya varılmadığını iddia ediyor.