Merkez Bankası tarafından Rusya’da ihracatçılar için getirilen döviz kazançlarının yüzde 80’inin rubleye çevrilmesi zorunluluğu sonrası sürekli değer kaybeden ABD doları, Moskova Borsası’nın (MOEX) bugünkü açılışında Mart 2018’den bu yana ilk kez 57 rublenin altına geriledi.
Yerel saatle 10.06’da borsalarda 56,61 rubleden işlem görmeye başlayan dolar, 2018’in mart ayından bu yana en düşüş seviyelere gerilerken, Euro ise 71 kopeek düşerek 59,39 rubleden işlem görmeye başladı.
Moskova Döviz Borsası’nda saat 10.22 itibariyle oluşan Dolar/Ruble paritesi 57,44 olarak kaydedilirken, Euro/Ruble paritesi ise 59,55 ruble olarak belirlendi.
Borsalar ne durumda?
Avrupa Birliği’nin ilan etmeye çalıştığı ve petrol ambargosunu da içeren altıncı yaptırım paketinin onay sürecinin uzamasına rağmen düşüşünü sürdüren Moskova Borsa Endeksi, saat 10.34 itibariyle yüzde 1 düşüşle 2,227 puanda yer alırken, dolar bazlı RTS Endeksi de yüzde 1,1 düşüşle 1,241 puana ulaştı.
Brent petrolün varil fiyatı 109,36 dolar
Dün 111,59 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.25 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,3 azalışla 109,36 dolar olurken, aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 108,87 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki düşüşte, petrol piyasasındaki arz daralması ve ABD’de seyahat sezonunun yaklaşmasına rağmen küresel ekonomide gerileme beklentilerine yönelik açıklamalar ve Çin’de devam eden COVID-19 kısıtlamaları etkili oldu.
Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) bu yılın küresel ekonomi için zor bir yıl olacağını belirtti.
Georgieva, “2022’nin zor bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte birçok ülkede emtia fiyat şoku geliyor. Özellikle dikkatinizi çekmek istediğim şok, geçen haftaki tam fiyat şoku. Çünkü belki de ekonominin daha zorlu sulara girdiği hissi. Petrol fiyatı düştü ama gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Çin’in ticaret merkezi Şanghay’da 1 Haziran itibarıyla COVID-19 tedbirlerinin hafifletilerek normalleşmenin başlaması beklenirken, Pekin’de vaka sayısında görülen artış bölgede yeni kısıtlamaların uygulanabileceğine yönelik endişeleri artırdı.
Nüfusu 21 milyonu aşan metropolde, Şanghay’dakine benzer bir kapanmayı gerektirecek yayılma ihtimalinin yarattığı kaygı nedeniyle tedbirler sürdürülüyor.
Öte yandan, ABD’de 30 Mayıs Anma Günü’nden eylül ayına kadar devam edecek yoğun seyahat sezonunun yaklaşması petrol talebinde yükseliş beklentilerini artırarak fiyatların aşağı yönlü hareketini kısıtlıyor.