Uluslararası finans, ekonomi verisi ve haber platformlarından ABD’li haber ajansı Bloomberg, enerji alanında faaliyet gösteren analitik şirketi Kpler verilerine atıfta bulunduğu haberinde, nisan ayında ilk kez Asya’nın Avrupa’yı geçerek Rus petrolünün en büyük ithalatçısı konumuna ulaştığını yazdı.
Ajans, Asya kıtasının geçen ay ilk kez Rus petrolünün en büyük alıcısı olarak Avrupa’yı geride bıraktığını vurgularken, petrol ithalat hacimlerinde Avrupa ile arasındaki farkın mayıs ayında da artacağını duyurdu.
Geçen hafta paylaşılan verilere göre Asya’ya yönlendirilen Rus petrol tankerlerindeki petrol hacminin 74 milyon varilden 79 milyon varile çıktığı belirtilirken, bu hacimlerin 24 Şubat’tan önceki döneme göre neredeyse üç kat daha fazla olduğunun altını çizen Bloomberg, Rus petrolünün Avrupa’ya ağırlıklı olarak boru hatlarıyla tedarik edildiğini hatırlattı.
Kpler analisti Jane Xie’ye göre, Rus petrol ihracatındaki artış, esas olarak Hindistan’ın ithalatı artırmasıyla sağlanırken, özellikle Hindistan sayesinde nisan ayında petrol ihracatının rekor seviyeye yükseldiğinin altını çizen Xie, “Asya’daki bazı alıcılar siyasetten çok ekonomiyle ilgileniyor. Ancak ABD, Hindistan’ın Rus petrolünü satın almasından hoşnutsuz. Bu nedenle bu ticaret akışında bazı aşağı yönlü riskler olabilir” diye konuştu.
Kpler analistlerine göre, 26 Mayıs itibariyle açık denizlerde yaklaşık 57 milyon varil Ural petrolü bulunurken, Uzak Doğu’daki müşteriler için 7,3 milyon varillik Uzak Doğu ESPO petrolü depolanmış durumda.
Şubat ayı verilerine göre ise açık denizlerde Ural petrolü taşıyan tankerlerde petrol hacimleri 19 milyon varil olarak açıklanmıştı.
Yakın zamanda açıklama yapan enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’da 2022 yılı içerisinde petrol üretiminin bir yıl önceki 524 milyon tona karşılık 480 ila 500 milyon tona ulaşmasının beklendiğini söylemişti.