Ana Sayfa Ekonomi Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle gaz ve petrol satışı gelirleri rekora koşuyor

Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle gaz ve petrol satışı gelirleri rekora koşuyor

0
Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle gaz ve petrol satışı gelirleri rekora koşuyor

Enerji alanında uzmanlaşmış Amerikan haber portalı Oil Price analisti Robert Rapier, Batı yaptırımları sonrası Rusya’nın enerji ihracatını değerlendirdiği makalesinde, ülkenin petrol ve gaz ihracatından elde ettiği gelirlerin Batı yaptırımlarına rağmen rekor seviyelere yükseldiğini söyledi.

Alman Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Enstitüsü’nde uzman olan Janis Kluge’un tezine dayandırdığı makalesinde Rusya’nın yaptırımlarla artan petrol ve gaz fiyatları nedeniyle enerji kaynaklarının satışından elde ettiği gelirlerin yarı yarıya arttığının altını çizerken, “Rusya’nın petrol ve gaz gelirleri, nisan ayında yeni bir rekor kırdı. Mart ayında kaydedilen 1,2 trilyon rubleden sonra nisan ayındaki gelirler 1,8 trilyon rubleye ulaştı. Buna göre Rusya’nın federal bütçesi, petrol ve gaz gelirlerinde 2022’in toplamı için planlanan gelirin yarısını (9,5 trilyon ruble)sadece bu yılın ilk dört ayında elde etti” diye yazdı.

Rapier, Batı’nın kısıtlayıcı önlemlerinin Moskova’nın işine bile gelebileceği konusunda uyarırken, petroldeki fiyatların varil başına 200 dolara yükselmesine izin vermeden Rus petrolünü piyasadan tamamen çıkarmanın ve ambargo uygulamanın mümkün olmadığını, ayrıca artan fiyatlar ile Rus petrolünün çekiciliğinin de artırıldığını sözlerine ekledi.

Rusya, petrol üretiminde dünya ikinciliğini korudu

Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre, 2022’nin ilk çeyreğinde Rusya, petrol üretimi açısından dünyada ikinciliğini korurken ilk sırada ABD yer aldı.

Bu yılın ocak ayında, Rusya’nın petrol üretim hacmi günlük 10,97 milyon varile ulaşırken, ABD’nin aynı dönemde ürettiği günlük petrol hacmi 11,37 milyon varil olarak kaydedildi.

Şubat ayında petrol üretimini düşüren Rusya’nın günde 10,6 milyon varil petrol ürettiği belirtilirken, ABD’nin ise 11,31 milyon varil günlük petrol üretim hacimlerine ulaştığı gözlemlendi.

Mart ayında ise Rusya’nın petrol üretiminin günlük 10,93 milyon varile çıktığını belirten Rosstat, ABD’nin günlük petrol üretiminin mart ayında 11,67 varil olarak gerçekleştiğini aktardı.

Servis, Rusya’nın petrol üretimi açısından Suudi Arabistan’ın önünde olduğunu eklerken, en büyük üçüncü petrol üreticisi Suudi Arabistan’ın Ocak 2022’de günlük 10,14 milyon varil, Şubat’ta 10,22 milyon varil ve mart ayında günlük 10,3 milyon varil petrol hacmine sahip olduğunun altını

Toplamda ilk çeyrekte Rusya’nın geçen yılın aynı dönemine göre petrol üretimi yüzde 8 artarak 135,1 milyon ton petrol hacmine ulaştı.

Enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’da 2022 yılı içerisinde petrol üretiminin bir yıl önceki 524 milyon tona karşılık 480 ila 500 milyon tona ulaşmasının beklendiğini söyledi.