Perakende alanında danışmanlık hizmeti veren analitik şirketi API tarafından yapılan açıklamada, Rusya’da yabancı sermayeli perakendecilerin sayısının son iki yılda neredeyse yarı yarıya azaldığı, düşüşün tüm zaman boyunca sistematik olarak meydana geldiği belirtildi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan API analistleri, perakende pazarının nasıl değiştiğine ilişkin hazırlanan değerlendirmede Ocak 2020’den Haziran 2022’ye kadar yabancı perakendecilerin sayısının yüzde 45 oranında azaldığını kaydederken, aynı zamanda 2020’nin başından bu yana Rusya’daki perakende ticaret hacminin yüzde 6 azaldığını da aktardı.
Böylece, Ocak 2020’de 1,5 milyon perakende işletmecinin kayıt altına alındığı belirtilirken, Haziran 2022 itibariyle bu sayının 1,4 milyon işletmeye gerilediği, perakendeci sayısında yaşanan en keskin düşüşün ise toplamda kayıtlı işletmelerin 1,44 milyondan 1,26 milyona düştüğü Ekim 2020’den Şubat 2021’e kadar olan dönemde gözlemlendiği ifade ediliyor.
Şubat 2021 itibariyle perakende işletmeleri sayısında yavaş yavaş toparlanma yaşandığına işaret eden API uzmanları, ancak 1 Haziran 2020’den geçen yılın haziran ayına kadar olan dönemde çoğu sektördeki şirket sayısının önemli ölçüde azaldığını da vurguladı.
İstatistiklere göre ev aletleri alanında perakendeci sayısı yüzde 18,22 düşüş gösterirken, diğer mallarda yüzde 15,05, kitap ve kırtasiyede yüzde 13,93, çocuk eşyaları alanında yüzde 13,11, yakıt ve madeni yağ ticaretiyle uğraşan perakende işletme sayılarında ise yüzde 10,53 düşüş yaşandı.
API proje yöneticisi Elena Kataeva, Haziran 2022’ye kadar çoğu sektörde güçlü bir düşüşün durduğunu, hatta bazı şirketlerin gözle görülür bir büyüme gösterdiğini belirtirken, “Örneğin, diğer ticaret kategorisi neredeyse yüzde 55 oranında büyüdü. Bu, perakendecilerin yeniden yönlendirilmesinden kaynaklanıyor. Perakende sektörü, Yandex.Market, Ozon ve Wildberries gibi e-ticaret platformlarına odaklanarak hayatta kalmaya çalışırken, satışlarını artırabiliyor” diye konuştu.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkede nisan ayında perakende ticaret cirosunun yılın başından bu yana ilk kez yaklaşık yüzde 10 düştüğünü açıklamıştı.
Perakende ticaret cirosunun yılbaşından bu yana ilk kez nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10’luk düşüş göstererek yaklaşık 3,4 trilyon rubleye ulaştığı kaydedilirken, aynı zamanda nisan ayında e-ticaret cirosunun 1,3 kat arttığı gözlemlendi.
Nisan 2022’de büyük ve orta ölçekli ticari kuruluşların çevrimiçi satış hacimlerinin Mart 2022’ye göre (karşılaştırılabilir fiyatlarla) yüzde 16,8 azaldığı, öte yandan Nisan 2021’e göre 1,3 kat arttığı belirtilirken, toplam perakende cirosu içinde online satışların payının yüzde 5,6’dan %8,6’ya yükseldiği aktarıldı.
Perakende alanında e-ticaret satışlarında Ozon, Wildberries ve Citylink’in yüzde 45,7 payla lider olduğu vurgulanırken, bu online mağazaların satış yapısında erkek, kadın ve çocuk giyimin payı yüzde 15,7, bilgisayar, tablet, akıllı telefon vb. ürünlerin payı yüzde yüzde 5,4, ayakkabının yüzde 6,7, elektrikli ev eşyalarının payı ise yüzde 4,2 olarak gözlemlendi.