Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptırımlara maruz kalan ülke ekonomisindeki durumun artık çok zor olduğunu, bu nedenle esnek olmanın ve değişikliklere hızlı yanıt vermenin önemli hale geldiğini belirterek, “Ekonomimiz, artık sonsuza kadar olmasa da çok uzun zaman eskisi gibi olmayacak” diye konuştu.
Bu yıl 25’incisi düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda (SPIEF) konuşan Nabiullina, Rusya ekonomisi için dış koşulların önemli ölçüde kötüleştiğine işaret ederken, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkenin ihracat hacimlerini artırmasının fayda ve zararlarını yeniden düşünmeye başladığını, üretimin önemli bir bölümünün iç pazar için çalışması gerektiğini söyledi.
Batı yaptırımları nedeniyle ihracatın düşmeye başladığını, bu durumun da üretimi etkilediğini belirten Merkez Bankası Başkanı, “Bence ihracatın bize getirebileceği faydalarını yeniden düşünmemiz gerekiyor. Ülkeye döviz getirdiği için her zaman ihracatın bizim asli değerimiz olduğuna inandık. Ama ihracat hacimleri ithalatı geçmiyorsa, o zaman sürekli ihracat politikamızı tartarak yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Üretimin önemli bir bölümünün iç pazar için çalışması gerektiğini düşünmemiz lazım. Şu anda ülke olarak uluslararası iş gücü paylaşımından kaybediyoruz, çünkü ihracatımız indirimli ve ithalatımız ise zamlı yapılıyor. Daha fazla üretime ve daha fazla nihai ürün yaratılmasına odaklanılmalı.” ifadelerini kullandı.
Nabiullina, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) ekonomideki durumu değerlendirmek için iyi bir gösterge olduğunu, ancak tek başına yeterli olmayacağını da vurgularken, bu göstergelerle birlikte nüfusun refahına ve hane halkı reel gelir göstergelerine de bakılması gerektiğine işaret etti.
Rusya’da dolar ve Euro gibi para birimlerinin dolaşımına herhangi bir kısıtlama getirmeyi düşünmediklerini de aktaran Merkez Bankası Başkanı, aynı zamanda ülkede sermaye hareketlerine ilişkin sınırlamaların çoğunun kaldırılması gerektiğin de ekledi.