Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, nisan ayında Rusya’da sınır ötesi internet ticareti hacmindeki düşüşün yüzde 30 ila 35 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Bakanlık, internet üzerinden yurtdışından yapılan alışverişlerdeki düşüşün öncelikle ruble döviz kurunun yüksek oynaklığından ve yaptırımlardan kaynaklanan ödeme sorunlarından meydana geldiğinin altını çizdiği raporunda, öte yandan mayıs ayıyla birlikte düşüşün yavaşladığını da ekledi.
Sınır ötesi e-ticaret cirolarındaki düşüşün bütçeyi önemli ölçüde etkilemediğine de vurgu yapılırken, internetten alışverişte gümrük ödemelerinin yalnızca gümrük vergisi eşiği aşıldığında yapıldığı hatırlatılarak, “Ancak cirodaki düşüş, büyük ölçüde Rusya’ya tedarik kanalı bulunan yurtdışı e-ticaret şirketlerine olumsuz olarak yansımaktadır” ifadelerine yer verildi.
Bakanlık, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkelerinin ürünlerinin piyasadan ayrılan yabancı malların yerine Rusya’ya gelebileceğini belirterek, birliğe üye ülkeler arasında elektronik ticareti geliştirmek için düzenleyici çerçeveyi iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü ve her şeyden önce Rus üreticilerin ve çevrimiçi perakendecilerin yeni pazarlara girmeye çalıştığını da ekledi.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkede nisan ayında perakende ticaret cirosunun yılın başından bu yana ilk kez yaklaşık yüzde 10 düştüğünü açıklamıştı.
Perakende ticaret cirosunun yılbaşından bu yana ilk kez nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10’luk düşüş göstererek yaklaşık 3,4 trilyon rubleye ulaştığı kaydedilirken, aynı zamanda nisan ayında e-ticaret cirosunun 1,3 kat arttığı gözlemlendi.
Nisan 2022’de büyük ve orta ölçekli ticari kuruluşların çevrimiçi satış hacimlerinin Mart 2022’ye göre (karşılaştırılabilir fiyatlarla) yüzde 16,8 azaldığı, öte yandan Nisan 2021’e göre 1,3 kat arttığı belirtilirken, toplam perakende cirosu içinde online satışların payının yüzde 5,6’dan %8,6’ya yükseldiği aktarıldı.
Perakende alanında e-ticaret satışlarında Ozon, Wildberries ve Citylink’in yüzde 45,7 payla lider olduğu vurgulanırken, bu online mağazaların satış yapısında erkek, kadın ve çocuk giyimin payı yüzde 15,7, bilgisayar, tablet, akıllı telefon vb. ürünlerin payı yüzde 5,4, ayakkabının yüzde 6,7, elektrikli ev eşyalarının payı ise yüzde 4,2 olarak gözlemlendi.