Avrupa Birliği, (AB) Kırım ve Sivastopol’ün 2014 yılında referanduma giderek Rusya topraklarına katılması nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımların bir yıl uzatılmasını kararlaştırdı.
İlk olarak 2014’te başlatılan yaptırımlar, Kırım ve Sivastopol’de üretilen ürünlerin AB’ye ithalatının yasaklanmasını, ayrıca bu bölgelerdeki altyapı ve mali yatırımlarla turizm hizmetlerini kapsarken, bunların dışında Kırım’daki şirketlere ulaştırma, telekomünikasyon ile petrol, gaz ve maden arama, üretim çalışmaları gibi enerji alanında bazı ürün ve teknolojilerin satışı da yaptırımlar kapsamında yasak durumda.
AB Konseyinden yapılan açıklamada, yaptırımların 23 Haziran 2023’e kadar uzatıldığı bildirildi.
Mart 2014’te Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri, referanduma giderek Rusya topraklarına katılmıştı. Bu gelişmelerden sonra AB, ABD ve bazı ülkeler, Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlamıştı.
8 Mayıs’ta konuşan Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya’ya yönelik yaptırımların sayısının 10 bin 128 olduğunu vurgulamış, “Bizi öldürmeyen her şey bizi güçlendirir” diye konuşmuştu.
Kırım, 2014 yılında Kiev’deki darbenin ardından kurulan Rusya karşıtı rejime destek olmayacağını duyurmuş, Rus topraklarına katılmak için referandum yapacağını ilan etmişti.
Mart 2014’te Rusya’nın bölgesi olan Kırım’daki referandumda Kırım’daki seçmenlerin yüzde 96,77’si ve Sivastopol’deki seçmenlerin ise yüzde 95,6’sı Rusya’ya katılmak için oy kullanmıştı.